10 trucuri din restaurante de care sa tii cont cand gatesti acasa

Cand vine vorba despre organizare si eficienta, bucatarii au multi asi sub maneca. Stiu cum sa curete 100 de cartofi in timp ce fierb pastele al dente, ce ustensile sunt cele mai usor de folosit cand comenzile se aglomereaza sau cum sa “salveze” un preparat care parea complet gresit.

10 trucuri din restaurante de care sa tii cont cand gatesti acasa
10 trucuri din restaurante de care sa tii cont cand gatesti acasa

10 trucuri din restaurante de care sa tii cont cand gatesti acasa

Cum tai mai usor branzeturile si carnea cruda?

Inainte sa tai sau sa razi ingrediente cu o textura moale (branza Cheddar, mozzarella sau carne cruda), lasa-le timp de 10 minute in congelator. Astfel, se vor intari si vor fi mai usor de manevrat.

Foloseste o tava ovala pentru cuptor

Este o tava usor adanca (pentru a preveni sosurile sau sucurile sa se scurga), foarte practica (se depoziteaza usor) si versatila. Intr-o astfel de tava poti coace alune sau seminte, poti topi branza pentru burgeri sau chiar sa gatesti o friptura.

Cumpara-ti o sita conica. 
Acest tip de sita retine perfect chiar si ingredientele minuscule (cum ar fi fulgii de ardei iute), care ar trece printr-o sita obisnuita. Desi nu este o ustensila ieftina, iti garantam ca sosurile si piureurile iti vor iesi mai cremoase ca oricand.

Cum tai perfect firele de ceapa verde?

Pentru a taia perfect un manunchi de ceapa verde, infasoara-l cu o bucata de servetel umed. Astfel, te asiguri ca toate firele sunt la un loc.

Tine la indemana o pereche de betisoare chinezesti

Sunt foarte utile cand faci omlete sau oua jumari, deoarece se manevreaza usor si rapid, nu zgarie tigaile si “sparg” cu usurinta albusurile si galbenusurile. 

Foloseste unt pentru a face sosurile mai cremoase

Inainte de a lua de pe foc un sos fierbinte, pune in el 1-2 cuburi de unt racit si amesteca totul usor. Aceasta tehnica are rolul de a da sosului o textura cremoasa si de a estompa aromele prea pronuntate (otet, vin sau usturoi).

Incinge tigaia pentru a rumeni perfect o friptura

Cheia unei fripturi bine rumenite este o tigaie bine incinsa. Cand folosesti o tigaie de fonta, trebuie fie sa o lasi la incins pe foc mare, fie sa o lasi cateva minute in cuptorul pornit. Foloseste o manusa cand o manevrezi ulterior. :-) 

Foloseste cozile de creveti la supa

Data viitoare cand gatesti creveti acasa, pastreaza cozile. Pune-le intr-o punga si baga-le in congelator, pentru ca poti face din ele o supa concentrata, de baza. Ulterior, poti folosi acest “stock” din creveti la supe creme sau curry-uri.

Tine un masat tot timpul in bucatarie

Inainte sa incepi sa gatesti, asigura-te ca treci cutitul prin masat. Un masat nu are rolul de a ascuti propriu-zis un cutit, dar poate mentine cutitul ascutit si ajuta la realinierea lamei.

Gusta tot timpul din mancare

De fiecare data cand vrei sa asezonezi mancarea, gusta inainte. Este o regula care trebuie respectata in orice etapa a unei retete si care te ajuta sa desavarsesti gustul final. Fara sa pui prea multa sare sau, mai rau, piper.