Burek de cartofi si dovlecei cu branza

Reteta de burek de cartofi si dovlecei cu branza Se amesteca iaurtul cu oul si laptele. Se adauga si putina sare in acest amestec.

Burek de cartofi si dovlecei cu branza
Burek de cartofi si dovlecei cu branza

Burek de cartofi si dovlecei cu branza

Ingrediente:

  • 750 gr cartofi albi (fainosi)
  • 500 gr dovlecei (tineri)
  • 150 gr branza  feta sau telemea (de capra/oaie)
  • 200 gr branza Manouri (sau urda)
  • 100 gr branza semi-tare (branza fermentata de oaie Horezu sau Graviera)
  • 2 fire menta
  • 1/4 legatura patrunjel
  • 100 gr iaurt grecesc
  • 100 ml lapte
  • 1 ou
  • 6 linguri ulei de masline
  • 70 gr faina alba
  • 2 linguri seminte de susan
  • sare, piper negru

Mod de preparare

    Se amesteca iaurtul cu oul si laptele. Se adauga si putina sare in acest amestec.
    Se toaca marunt verdeturile.
    Se taie felii branza feta si Manouri. Branza semi-tare se da pe razatoare.
    Cartofii se curata de coaja si se taie felii subtiri. Se presara jumatate din faina si se amesteca sa se acopere toate feliile.
    Dovleceii se curata si ei si se taie felii la fel de subtiri. Pentru consistenta puteti folosi o razatoare de genul acesta setata pe grosimea de mijloc. Se presara restul de faina peste dovlecei si se amesteca sa se acopere toate feliile.
    Intr-o tava de 28 x 18 cm(tapetata cu hartie de copt; daca are pereti detasabili sa urce hartia si pe margini) se pune un strat de cartofii, feliile sa se suprapuna usor. Se presara sare si se rasneste piper negru.
    Se pune apoi un strat de felii de dovlecel, la fel usor suprapuse si apoi se presara cu sare si piper.
    Se presara jumatate din branza razuita.
    Se pun cam jumatate din feliile de branza, alternand feta si Manouri si lasand putin spatiu intre ele, nu trebuie sa fie un strat compact.
    Se presara verdeturi (menta si partunjel).
    Se toarna 3 linguri de ulei peste tot ai apoi jumatate din amestecul de iaurt.
    Se reiau inca o data straturile de cartofi si dovlecei. Nu uitati sa le sarati si piperati.
    Se sfarma restul de branza deasupra, incercand sa acoperiti toata suprafata cat mai compact de data asta. Se presara branza razuita ramasa. Se presara restul de verdeturi.
    Se toarna inca 3 linguri de ulei si apoi restul de amestec de iaurt.
    Se presara seminde de susan pe toata suprafata. Se acopera tava cu folie de aluminiu.
    Se da placinta in cuptorul incins la 180C pentru 30 minute. Se niveleaza suprafata cu dosul unei linguri astfel incat stratul de deasupra sa fie cat mai drept, la final va parea o crusta. Scoateti folia si se mai lasa cam 45 minute, pana placinta e rumena deasupra si daca o intepati in centru cu un cutit ascutit acesta patrunde usor. De asemena verificati sa nu mai fie lichid (de la dovlecei) la baza placintei.
    Se lasa placinta sa se raceasca complet, apoi se poate taia cuburi. E buna si calduta, dar straturile nu vor fi asa compacte.