Burgeri de miel cu sos tzatziki

Reteta de burgeri de miel cu sos tzatziki Tocam carnea, folosind sita cu gauri fine, adaugam sarea, piperul, usturoiul curatat si ras pe razatoarea cu gauri mici, patrunjelul tocat marunt si coriandru boabe macinat. Framantam carnea cca 5-6 minute sau pana cand se leaga.

Burgeri de miel cu sos tzatziki
Burgeri de miel cu sos tzatziki

Burgeri de miel cu sos tzatziki

Ingrediente:

  • 700 g carne miel (am folosit spata de miel dezosata)
  • 1 catel usturoi
  • 1 lingura plina patrunjel tocat
  • 1/2 lingurita coriandru boabe macinat
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita piper
  • 6 chifle hamburger
  • 1-2 rosii inima de bou
  • 1 ceapa alba/rosie medie
  • 6 frunze salata iceberg

Pentru sos tzatziki 

  • 300 g iaurt grecesc natural
  • 1 castravete mare
  • ½ catel de usturoi ras
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare
  • piper
  • ½ lingurita marar tocat
  • 1 lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare

Tocam carnea, folosind sita cu gauri fine, adaugam sarea, piperul, usturoiul curatat si ras pe razatoarea cu gauri mici, patrunjelul tocat marunt si coriandru boabe macinat. Framantam carnea cca 5-6 minute sau pana cand se leaga.
Acoperim vasul in care se afla carnea cu folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru cca 1 ora.


Sos tzatziki :

Spalam castravetele, il stergem si il dam prin razatoarea cu gauri medii, cu tot cu coaja.
Punem castravetele ras intr-o sita si il presam foarte bine cu o lingura, astfel incat sa elimine cat mai mult din apa de vegetatie.
Lasam castravetele stors in sita pentru 20 minute. Dupa 20 minute, il presam din nou sau il stoarcem cu mana si il punem intr-un vas.
Adaugam iaurtul grecesc, usturoiul dat prin razatoarea cu gauri mici, zeama de lamaie, mararul tocat marunt, sare si piper dupa gust.
Amestecam pana la omogenizare.


Coacere si asamblare burgeri de miel cu sos tzatziki:

Formam burgerii de miel .
Setam gratarul la 180°C si cand s-a incins, ungem placa cu putin ulei de masline.
Adaugam burgerii de miel si ii frigem cate 3-4 minute pe fiecare parte.
Taiem chifelele pentru burgeri in doua jumatati si le frigem si pe ele cate 1 minut, doar pe partea taiata,  pe gratarul incins.
Ungem ambele jumatati de chifla cu sos tzatziki si le umplem cu burgerul de miel, 1 felie de rosie, 2-3 ineluse de ceapa rosie sau alba si 1 frunza de salata.
Daca doriti un gust mai intens, puteti adauga si putina branza feta sfaramata in fiecare burger.
Burgerul de miel se serveste cald, imediat dupa preparare.