Cartofi aromatizati, la cuptor

Cartofi aromatizati, la cuptor - Cartofii se spală bine si se curăță de coajă. Puteți să-i lăsați și cu coajă, dacă țineți neapărat. Se taie cuburi nu prea mari, sau felii groase de cca 0,5 cm, în funcție de mărimea cartofilor.

Cartofi aromatizati, la cuptor
Cartofi aromatizati, la cuptor

Cartofi aromatizati, la cuptor

INGREDIENTE

    Mixt condimente cu boia de ardei dulce și piper

  1.     2 cartofi mari
  2.     1 linguriță de boia ardei dulce
  3.     piper măcinat după gust
  4.     1 lingură ulei de măsline
  5.     sare după gust

    Mixt condimente rețetă proprie

  1.     2 cartofi mari
  2.     1 linguriță mixt plante aromatice - rețetă proprie
  3.     2-3 căței de usturoi
  4.     2-3 lingurițe de muștar (iute sau dulce)
  5.     piper măcinat după gust
  6.     1 lingură ulei de măsline
  7.     sare după gust

    Mix condimente cu ierburi de Provence

  1.     2 cartofi mari
  2.     1/2 linguriță cimbru
  3.     1/2 linguriță oregano
  4.     1/2 linguriță rozmarin
  5.     1 lingură ulei de măsline
  6.     sare după gust

Mod de preparare: Cartofi aromatizati, la cuptor

Cartofii se spală bine si se curăță de coajă. Puteți să-i lăsați și cu coajă, dacă țineți neapărat. Se taie cuburi nu prea mari, sau felii groase de cca 0,5 cm, în funcție de mărimea cartofilor.
Arată mai bine dacă-i tăiați rondele cu un cuțit ondulat dar sunt la fel de buni și tăiați rondele netede.
Cartofii pe care-i aveam, erau foarte mari, motiv pentru care i-am tăiat cuburi.
Cartofii tăiați se lasă cel putin 10 minute în apa rece pentru ca să se mai elimine din amidon. Amidonul se dizolvă în apa rece și de aceea o tulbură.
Se scot apoi într-o strecuratoare, ca să se scurgă, după care se răstoarnă pe un ștergar curat de bucătărie și se tamponează bine pentru a scăpa de umiditatea în exces. Astfel, cartofii vor fi mai crocanți!
Împărțim cartofii tăiați cuburi în 3 castroane. În fiecare castron adăugăm mai întâi uleiul și sarea și amestecăm bine. Apoi adăugăm celelalte condimente, care datorită uleiului se vor lipi de cartofi.
Vom avea 3 castroane de cartofi condimentați cu ingredientele de mai sus și pe care le vom pune în aceeași tavă, pe hârtie de copt, în cuptorul bine încins în prealabil, la 170-190 grade C.
Coacem cartofii aproximativ 40-45 minute. Timpul poate oscila în funcție de cuptor și de cât de mari sunt tăiați cartofii. După cca 20 min întoarcem cartofii pe partea cealaltă, cu un clește, pentru ca să se rumenească uniform.

Poftă bună!