Chec de migdale însiropat cu lămâie verde

Reteta de chec de migdale însiropat cu lămâie verde Se încinge cuptorul la 180°C. Se unge o formă de chec rotundă, cu diametrul de 20 cm. Se căptușește baza și marginile cu hârtie de pergament. Dacă se folosesc migdale crude, se pun într-un blender și se procesează până ce sunt măcinate mărunt, apoi se lasă deoparte.

Chec de migdale însiropat cu lămâie verde
Chec de migdale însiropat cu lămâie verde

Chec de migdale însiropat cu lămâie verde

Ingrediente:

  • 240 g migdale crude sau 155 g migdale măcinate mărunt
  • 150 g unt
  • 115 g zahăr tos extrafin
  • 3 lingurițe coajă de lămâie verde, rasă fin
  • 3 ouă
  • 90 g făină de orez
  • 2 linguri suc de lămâie verde/lime
  • puțin unt sau margarină, pentru uns
  • iaurt cu un conținut redus de grăsimi, cu aromă de vanilie, pentru servit (opțional)

Sirop de lămâie verde:

  • 80 ml sirop de agave sau miere
  • 60 ml suc de lămâie verde/lime
  • coaja rasă fin de la 1 lămâie verde

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 180°C. Se unge o formă de chec rotundă, cu diametrul de 20 cm. Se căptușește baza și marginile cu hârtie de pergament. Dacă se folosesc migdale crude, se pun într-un blender și se procesează până ce sunt măcinate mărunt, apoi se lasă deoparte.
Se amestecă într-un castron, cu un mixer electric, timp de 3-4 minute, untul, zahărul și 2 lingurițe de coajă de lămâie verde. Se înglobează apoi ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare.
Se încorporează migdalele măcinate, făina de orez și sucul de lămâie verde; se amestecă. Se transferă compoziția în forma pregătită și se netezește suprafața.
Se coace checul 45-50 de minute sau până când o scobitoare inserată în centru este extrasă curată. Se lasă să se răcească 5 minute, înainte de a-l scoate din formă.
Între timp, se prepară siropul de lămâie verde. Se combină siropul de agave sau mierea, coaja și sucul de lămâie verde, într-o crăticioară, la foc iute. Se dă în clocot, apoi se micșorează flacăra și se fierbe molcom 2-3 minute sau până ce siropul s-a îngroșat. Se toarnă, fierbinte, peste checul cald. Se garnisește cu restul de coajă de lămâie verde.
Se servește checul cald sau rece, cu o lingură mare de iaurt deasupra, dacă se dorește.