Ciolan mare de porc cu bere la cuptor

Ciolan mare de porc cu bere la cuptor Punem ciolanul cu frunzele de dafin, boabe de piper si boabe de ienibahar, ceapa si 3-4 catei usturoi pentru 25 minute la fiert.

Ciolan mare de porc cu bere la cuptor
Ciolan mare de porc cu bere la cuptor

Ciolan mare de porc cu bere la cuptor

Ingrediente:

  • 1 ciolan mare de porc (2.750 kg)
  • sare
  • piper
  • cateva boabe ienibahar
  • usturoi
  • 4-5 cepe mici
  • 1 capatana usturoi
  • 2 frunze dafin
  • crengute de rozmarin
  • ulei

Mod de preparare

Punem ciolanul cu frunzele de dafin, boabe de piper si boabe de ienibahar, ceapa si 3-4 catei usturoi pentru 25 minute la fiert.
Il scoatem din apa apoi il crestam sau il intepam cat de des putem cu un cutit subtire, cat mai adanc – pana la os daca se poate. Din loc in loc in interiorul crestaturilor impanam ciolanul cu felii de usturoi si frunze de rozmarin. Il punem in tava, stropim cu ulei (cat sa fie fundul tavii bine acoperit de ulei), il ungem cu sare si piper apoi adaugam berea si cativa catei de usturoi si acoperim ciolanul cu staniol.
Din cand in cand (la 15-20 minute) ridicam staniolul si stropim ciolanul cu berea si uleiul din tava. Avem grija sa aruncam usturoiul din tava cand devine auriu, altfel lasa un gust amar. La 1 h de coacere il intoarcem pe partea cealalta. In acest moment il mai intepam de cateva ori cu cutitul sa favorizam coacerea in patrunzime.  Reinprospatam frunzele de rozmarin daca s-au uscat. Mai rotim ciolanul  de cateva ori in restul timpului de coacere, adaugam bere de fiecare data cand se evapora.
Ciolanul nostru va fi gata cand se va taia usor de os si nu iese sange cand il intepam cu cutitul. Pentru un ciolan foarte mare avem nevoie de aproximativ 5 ore de coacere la 180°C.

Pofta buna!