Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana

Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana - Se curăță cepele și cățeii de usturoi, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.

Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana
Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana

Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana

INGREDIENTE

  1.     500 grame de ciuperci pleurotus
  2.     3 morcovi
  3.     1-2 pătrunjei
  4.     1/4 țelină
  5.     2 cepe galbene
  6.     4-5 căței de usturoi
  7.     1 ardei gras verde
  8.     1 ardei capia
  9.     2 roșii
  10.     2-3 linguri de ulei de floarea soarelui pentru călit legumele
  11.     300 ml de smântână grasă
  12.     2 gălbenușuri
  13.     sare
  14.     piper
  15.     1 legătură de frunze de pătrunjel

Mod de preparare: Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana

Se curăță cepele și cățeii de usturoi, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie cubulețe și se călesc în tigaie, cu ceapa și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc, de asemenea, cu celelalte legume, la foc mic.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se dau pe răzătoarea mare și apoi se călesc în tigaie, la foc mic, peste celelalte legume, până ce se înmoaie.
Între timp se pune o oală cu 3 litri de apă rece la fiert și când legumele sunt bine pătrunse se adaugă în oală, să fiarbă, la foc mediu.
Cât timp legumele fierb se pregătesc ciupercile. Se spală bine în câteva ape și apoi se taie fâșii, atât pălăriuțele, cât și piciorușele și se adaugă în oala cu legume, după ce au fiert două-trei clocote.
Se mai lasă ciorba la fiert încă două-trei clocote și între timp se alege, se spală și se toacă fin frunzele de pătrunjel.
Se amestecă smântâna cu două gălbenușuri și apoi se adaugă în această compoziție câte un polonic din ciorba care fierbe, până ce ajunge la temperatura din oală.
Când smântâna cu gălbenușurile au ajuns să aibă cam aceeași temperatură ca ciorba, se toarnă în oală și se mai lasă să fiarbă, dar la foc moderat, pentru încă 5-6 minute.
Se condimentează cu sare și piper, după gust și după încă 2-3 minute se ia oala de pe aragaz.
Se presară pătrunjel tocat și se acoperă oala cu un capac, iar după 10-15 minute de ”odihnă”, ciorbița se poate servi.

Pofta buna!