Ciorba de legume, acrita cu moare de varza

Ciorba de legume, acrita cu moare de varza - Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, mai întâi ceapa și apoi și usturoiul.

Ciorba de legume, acrita cu moare de varza
Ciorba de legume, acrita cu moare de varza

Ciorba de legume, acrita cu moare de varza

INGREDIENTE

 1. 150 grame de mazăre fină
 2. 150 grame de fasole verde
 3. 3 cartofi roz
 4. 3 morcovi
 5. 2 pătrunjei
 6. 1/2 țelină mare
 7. 1 ceapă mare
 8. 4 căței de usturoi
 9. 2 roșii
 10. 1/2 ardei gras verde
 11. 1/2 ardei gras galben
 12. 1/2 ardei gras roșu
 13. 1 lingură încărcată de pastă de tomate
 14. ulei de floarea soarelui pentru călit
 15. 1 legătură de frunze de pătrunjel
 16. 1 litru de moare de varză
 17. sare
 18. piper
 19. cimbru

Pentru servit:

 1. smântână (opțional)
 2. rondele de ardei iuți, în oțet (opțional)

Mod de preparare: Ciorba de legume, acrita cu moare de varza

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, mai întâi ceapa și apoi și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc, de asemenea, în tigaie, cu ceapa și usturoiul.
Mazărea și fasolea verde se clătesc și se pun la fiert, cu apă rece. După un clocot, se strecoară, se aruncă apa și se pun din nou la fiert, în oala în care se va face ciorba, dar cu apă fierbinte.
Ardeii grași se spală, se curăță de semințe și cotoare, se taie și se călesc în tigaie, peste celelalte legume, la foc mic. Se adaugă o lingură de pastă de tomate, se amestecă și se lasă legumele din tigaie la fiert, la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie rondele, sau semirondele și se adaugă la fiert în oală, cu mazărea și fasolea verde. După un clocot-două, se adaugă și legumele călite.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala de ciorbă. Se mai lasă ciorba la fiert încă două-trei clocote, până ce fierb și cartofii.
Între timp se aleg, se spală și se toacă frunzele de pătrunjel.
Când cartofii sunt fierți, se adaugă 1 litru de moare, se condimentează cu: sare, piper și cimbru și după încă un clocot se ia oala de pe foc.
Se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10-15 minute ”de odihnă”, ciorba se poate servi, cu 1-2 linguri de smântână, cine dorește, sau cu rondele de ardei iuți murați în oțet.

Pofta buna!