Ciuperci gratinate

Ciuperci gratinate Se taie ciupercile felii. Se soteaza in doua ture intr-o tigaie larga. La fiecare tura se incinge 1 lingura ulei si se soteaza ciupercile la foc mare pana incep sa fie usor rumene pe alocuri. Se amesteca des in ele. Se scot cupercile pe o farfurie si se condimenteaza cu sare si piper negru.

Ciuperci gratinate
Ciuperci gratinate

Ciuperci gratinate

Ingrediente:

  • 300 gr ciuperci champignon
  • 150 gr smantana acra calduta
  • 50 ml lapte caldut
  • 1 lingura unt (cca 30 gr)
  • 1 lingura rasa faina alba
  • 50 gr branza cu trufe (sau un cascaval bun, emmentaler)
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper negru

Mod de preparare

Se taie ciupercile felii. Se soteaza in doua ture intr-o tigaie larga. La fiecare tura se incinge 1 lingura ulei si se soteaza ciupercile la foc mare pana incep sa fie usor rumene pe alocuri. Se amesteca des in ele. Se scot cupercile pe o farfurie si se condimenteaza cu sare si piper negru.
In aceeasi tigaie se adauga untul si se topeste. Se adauga faina si se amesteca pana se absoarbe total in unt.
Se adauga smantana incalzita in prealabil la foc mic. Se amesteca pana devine totul ca o pasta groasa (1 minut maxim). Se adauga laptele caldut, in fir subtire si amestecandu-se tot timpul. Se mai fierbe 1 minut.
Se adauga in sosul alb ciupercile sotate si se amesteca. Se ia tigaia de pe foc. Se drege sosul de sare.
Se ung cu unt 2 forme mici ceramice (de 125 ml fiecare). Se impart ciupercile cu sos in ele. Se presara din belsug cu branza cu trufe razuita.
Se dau formele la cuptor, la 200C pentru 15 minute, pana branza e rumena. Daca doritit o crusta mai rumena, la final puteti porni cuptorul pe grill pentru cateva minute.
Se serveste imediat, cu paine prajita.