Coada de vita cu 5 arome

Coada de vita cu 5 arome - Coada de vita se taie bucati si se lasa 30 minute afara sa revina la temperatura camerei. Intr-o cratita/tuci nu foarte larga (cat sa cuprinda carnea pe un singur strat) se incinge uleiul si se prajesc bucatile de coada pana se rumenesc placut pe toate partile.

Coada de vita cu 5 arome

Coada de vita cu 5 arome

Ingrediente:

  • 600 gr coada de vita (3-4 bucati mai carnoase, dinspre capatul gros)
  • 15 gr ghimbir
  • 3-4 catei usturoi
  • 1 ardei iute rosu
  • 1 lingura rasa zahar
  • 40 ml sos de soia (japonez)
  • 3/4 lingurita 5 arome chinezesti
  • 1 cana supa de vita (de pui; sau apa)
  • 1/2 lingura otet de orez
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare: Coada de vita cu 5 arome

Coada de vita se taie bucati si se lasa 30 minute afara sa revina la temperatura camerei.
Intr-o cratita/tuci nu foarte larga (cat sa cuprinda carnea pe un singur strat) se incinge uleiul si se prajesc bucatile de coada pana se rumenesc placut pe toate partile. 
Se trage cratita de pe foc si se adauga ghimbirul razuit, usturoiul strivit si ardeiul iute tocat marunt. Se calesc 1 minut, pana incep sa miroasa frumos.
Se adauga sosul de soia (am folosit 20 ml sos de soia sarat si 20 ml sos de soia slab sarat) in care am dizolvat zaharul si aromele chinezesti. Se aduce la fierbere timp de 1 minut.
Se stinge totul cu supa (doar cat sa ajunga la jumatatea bucatilor de carne; am folosit o cana din supa de coada pe care tocmai o preparasem). Se aduce la fierbere.
Se acopera vasul cu capac sau folie si se da la cuptor la 150C timp de 3 ore. La fiecare ora intoarceti carnea in sos, ca sa fiarba egal. Dupa prima ora nu veti vedea mare lucru schimbat, sosul e inca lichid. Dupa a doua ora sosul e mai inchis la culoare si a scazut un pic. Dupa a treia ora sosul e foarte scazut, rosiatic, iar carnea se desprinde usor de pe os.
Scoateti cratita din cuptor si inclinati-o. Veti vedea deasupra o cantitate destul de mare de ulei. Cu o lingura adunati cat puteti din ulei (fara a lua si sosul maroniu) si-l aruncati.
Gustati sosul si adaugati otet dupa gust, doar cat sa echllibreze gustul dulceag (am pus 1/2 lingura).
Puneti cratita pe plita, focul la mediu, si fierbeti pana sosul se reduce si arata ca un sos caramel iar bucatile de carne devin lucioase (cca 2-3 minute). In acest timp intoarceti constant bucatile de carne in sos sa se acopere pe toate partile.
Serviti bucatile de carne cu orez cu susan si legume verzi fierte pe abur. E bun reincalzit.