Colțunasi de post, cu magiun

Colțunasi de post, cu magiun - Făina cernută și aerată se amestecă bine cu grisul și sarea, după care se adaugă apa caldă puțin câte puțin și se frământă, până ce rezultă un aluat potrivit de moale și elastic.

Colțunasi de post, cu magiun

Colțunasi de post, cu magiun

INGREDIENTE
Pentru aluat:

  1. 500 grame de făină albă
  2. 150 grame de gris de grâu
  3. 400 ml apă caldă
  4. 1 praf de sare

Pentru umplutură:

  1. 1 borcan de magiun (cu nuci)

Pentru decor:

  1. 30 ml de ulei de floarea soarelui
  2. sirop de vișine
  3. 3-4 linguri de pesmet

Mod de preparare: Colțunasi de post, cu magiun

Făina cernută și aerată se amestecă bine cu grisul și sarea, după care se adaugă apa caldă puțin câte puțin și se frământă, până ce rezultă un aluat potrivit de moale și elastic.
Se întinde cu sucitorul o foaie de aluat de 3-4 mm grosime, din care se decupează cu o formă specială, cercurile din care se vor face colțunașii. Cine nu are această formă, care prin presare lipește frumos, ondulat, colțunașii, poate decupa aluatul cu un pahar și îi va lipi cu furculița.
Se ia câte un cerc de aluat și se fixează pe forma specială, se pune o linguriță de magiun în mijloc, se pliază forma și se strânge, în așa fel încât să se formeze colțunașul. Se deschide forma, se recuperează colțunașul format și se lasă pe planșeta presărată cu făină, ca să nu se lipească. Se procedează la fel, până ce se termină aluatul.
Se pune o oală cu 4 litri de apă la fiert și 1/2 lingură de sare fină. Când apa fierbe, se iau colțunașii pe o spumieră umezită și se lasă în apă. Colțunașii vor fi lăsați la fiert (câte 8-10 bucăți, nu mai mulți deodată) la foc mediu aproximativ 12-15 minute. Cu spumiera, colțunașii se vor întoarce ușor la fiert, pe ambele fețe.
După ce au fiert, colțunașii se scot cu spumiera și se pun într-un castron. Ca să nu se lipească între ei, se vor stropi cu ulei încăzit puțin, în care s-a rumenit pesmetul. Fiind dulci, se pot decora și cu o lingură de ulei și sirop de vișine.
Se pot mânca imediat.