Conopidă la cuptor cu crustă de pesmet

Reteta de conopidă la cuptor cu crustă de pesmet Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 200°C. Conopida se curăță de frunze, se desprind buchețelele de pe cotor, se clătesc într-o strecurătoare sub un jet de apă rece.

Conopidă la cuptor cu crustă de pesmet
Conopidă la cuptor cu crustă de pesmet

Conopidă la cuptor cu crustă de pesmet

Ingrediente:

  • 1 căpățână conopidă
  • 30 gr. pesmet
  • sare de mare
  • ulei de masline
  • 2 lingurițe seminte de chimion
  • 2 lingurițe seminte de coriandru
  • 1 lingură boia 
  • 1 lămâie – se folosește zeama și coaja galbenă rasă

Mod de preparare

Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 200°C.
Conopida se curăță de frunze, se desprind buchețelele de pe cotor, se clătesc într-o strecurătoare sub un jet de apă rece.
Conopida astfel pregătită se opărește timp de 2 minute în apă clocotită în care se adaugă și sare pentru gust, după care conopida se scurge și se scufundă într-o baie de apă cu gheață. 
Se scurge conopida de apă și se lasă să se usuce complet. Dacă va rămâne apă, conopida nu se va rumeni cum trebuie la cuptor.
Într-o râșniță, se mărunțesc două linguri de semințe de chimion și două linguri de semințe de coriandru.
Într-o tigaie anti-aderentă fără ulei, se prajesc condimentele ușor. Scopul acestei proceduri este să intensifice și să dezvolte aroma. Când se rumenește ușor și începe a răspândi arome, se iau de pe foc.
 Preparare conopidă la cuptor cu crustă de pesmet
Conopida scursă și zvântată se stropește cu ulei.
Se presară cu condimentele prăjite, boia și sare.
Se adaugă coaja de lămâie și sucul.
Cu grijă, se amestecă toate ingredientele în așa fel încât conopida să fie amestecată bine cu condimentele
Se încălzește o tigaie nonaderentă, se adaugă conopida iar deasupra se presară pesmetul.
Se prăjește pentru încă un minut după care se pune conopida într-un vas de copt și se bagă la cuptorul deja încălzit pentru încă 15 minute pentru a se rumeni.
Se servește caldă dar e bună și rece.
Pofta buna!