Cosul cu bucate de Pasti

Cosul cu bucate de Pasti - În noaptea Învierii, credinciosii merg la biserica sa primeasca Lumina, sa astepte vestirea ca Hristos a înviat si sa sfinteasca bucatele pregatite pentru masa de Paste.  Traditia cere ca o parte din merindele care vor constitui festinul sa fie aduse la biserica într-un cos din nuiele împletite, asezate frumos pe un stergar nou, alaturi de o lumânare care sa le înnobileze cu Lumina Învierii.

Cosul cu bucate de Pasti
Cosul cu bucate de Pasti

Cosul cu bucate de Pasti

În noaptea Învierii, credinciosii merg la biserica sa primeasca Lumina, sa astepte vestirea ca Hristos a înviat si sa sfinteasca bucatele pregatite pentru masa de Paste. 
Traditia cere ca o parte din merindele care vor constitui festinul sa fie aduse la biserica într-un cos din nuiele împletite, asezate frumos pe un stergar nou, alaturi de o lumânare care sa le înnobileze cu Lumina Învierii.
În Noul Testament se povesteste ca, atunci când Iisus a fost rastignit, Maica Domnului avea cu ea un cos cu oua. 
Din ranile Mântuitorului, sângele a picurat deasupra acestor oua, colorându-le coaja în rosu. 
De atunci, ca o rememorare a acelor clipe, crestinii obisnuiesc sa vopseasca ouale rosii de Paste, ciocnindu-le si rostind cuvintele rituale: „Hristos a înviat!“ „Adevarat a înviat!“ Iar ouale rosii, alaturi de alte alimente, sunt duse la biserica în noaptea de Înviere, în cosuri, pentru a fi sfintite. 
Sfintirea bucatelor este un ritual crestinesc, prin care se binecuvânteaza mâncarurile care vor fi servite la masa de Paste, un ritual simbolic prin faptul ca fiecare aduce la biserica doar câteva dintre bucate, ca un esantion, binecuvântarea rasfrângându-se asupra tuturor merindelor care vor compune meniul festiv.
Conform traditiei, cosul cu bucate de Paste cuprinde câteva oua rosii, un cozonac, o pasca, o bucata de friptura de miel, o sticla de tuica sau rachiu, precum si o sticla de vin rosu. 
Cei care au reusit sa pastreze din afumaturile de peste iarna, mai pun în cos si câte o bucata de cârnat de casa, de sunculita sau de alte specialitati. 
În zona Bucovinei, se mai obisnuieste sa se puna în cos si un borcan cu hrean si sfecla rosie, salata care însoteste în mod traditional aperitivele servite la masa care celebreaza Învierea Domnului Iisus Hristos.
Din respect pentru traditie si pentru puritatea acestei importante Sarbatori a crestinatatii, nu se vor pune în cosul cu bucate de Paste alimente tratate chimic, oricât de moderne si de apetisante ar parea acestea.
Chiar daca unii nu doresc sa renunte, nici cu acest prilej, la astfel de alimente, este bine sa aduca la biserica, pentru sfintit, numai bucatele traditionale. 
Prin sfintirea celor câteva aduse, întreaga masa de Paste va fi binecuvântata.