Cozonac

Cozonac - Toate ingredientele se păstrează câteva ore la cald. Făina pentru cozonac se cerne, gălbenuşurile se bat cu sare, untul se freacă spumă până se înmoaie şi albuşurile se bat spumă. Se separă o lingură de gălbenuş şi se păstrează pentru uns.

Cozonac
Cozonac

Cozonac


Ingrediente

 1.     500 g făină pentru cozonac
 2.     2 ouă
 3.     2 gălbenuşuri
 4.     100 g unt
 5.     100 ml lapte
 6.     1 cub drojdie proaspătă de bere
 7.     125 g zahăr tos
 8.     1 plic zahăr vanilat
 9.     1 lingura coajă de lămâie
 10.     3 linguri ulei
 11.     100 g stafide
 12.     2-3 linguri rom
 13.     100 g rahat
 14.     1 lingura zeamă de lămâie
 15.     1 lingura zahăr pudră

Mod de preparare: Cozonac

 • Toate ingredientele se păstrează câteva ore la cald. Făina pentru cozonac se cerne, gălbenuşurile se bat cu sare, untul se freacă spumă până se înmoaie şi albuşurile se bat spumă. Se separă o lingură de gălbenuş şi se păstrează pentru uns.
 • Pentru maia, se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în laptele călduţ, apoi se adaugă 2 linguri făină, se amestecă uşor, se acoperă şi se lasă să crească într-un loc cald, 10-15 minute. În acest timp, gălbenuşurile bătute cu sare se freacă cu restul de zahăr şi zahărul vanilat.
 • În maiaua crescută se adaugă gălbenuşurile cu zahărul, restul de făină, albuşul bătut spumă, coaja de lămâie şi untul frecat spumă. Se frământă energic, până se desprinde uşor de pe vas, adăugând treptat şi uleiul călduţ. Se acoperă şi se lasă la dospit, într-un loc cald, ferit de curent.
 • Stafidele se curăţă, se spală în apă călduţă şi se usucă. Se stropesc cu rom şi se lasă la macerat.
 • Când aluatul şi-a dublat volumul, se întinde într-o foaie groasă de 1-1,5 cm şi se presară cu stafide şi rahat tăiat cubuleţe. Se rulează şi se pune în tava tapetată cu hârtie de copt. Se lasă din nou la dospit, 15-20 minute.
 • Se unge cu gălbenuşul păstrat şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, aproximativ 60 minute. Se lasă să se răcească în tavă, apoi se scoate uşor din tavă, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se pudrează cu zahăr.

Pofta buna!