Cozonac ardelenesc cu cremă de nucă

Cozonac ardelenesc cu cremă de nucă - Se cerne făina şi se lasă la temperatura camerei 3-4 ore împreună cu celelalte ingrediente. Se separă ouăle iar uleiul se încălzeşte 5-10 minute. Laptele călduţ şi se amestecă cu 2 linguri de zahăr, cu drojdia şi se lasă la dospit acoperit cu un şervet.

Cozonac ardelenesc cu cremă de nucă
Cozonac ardelenesc cu cremă de nucă

Cozonac ardelenesc cu cremă de nucă


Ingrediente

  1.     esență de rom
  2.     esență de vanilie
  3.     350 g zahăr
  4.     100 ml lapte
  5.     10 lingurite cacao
  6.     500 g nucă măcinată
  7.     coaja de la o lămâie și de la o portocală
  8.     2 pliculete zahăr vanilat
  9.     1 lingurita sare
  10.     8 lingura ulei de floarea-soarelui
  11.     1/2 litru lapte
  12.     10 linguri zahăr
  13.     50 g drojdie uscată
  14.     6 ouă
  15.     1 kg făină
  16.     1-2 pliculete zahăr vanilat
  17.     1 gălbenuș pentru uns

Mod de preparare: Cozonac ardelenesc cu cremă de nucă

  • Se cerne făina şi se lasă la temperatura camerei 3-4 ore împreună cu celelalte ingrediente. Se separă ouăle iar uleiul se încălzeşte 5-10 minute. Laptele călduţ şi se amestecă cu 2 linguri de zahăr, cu drojdia şi se lasă la dospit acoperit cu un şervet.
  • În bolul cu făină, se adaugă restul de zahăr, gălbenuşurile frecate cu sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi de portocală, drojdia dospită şi albuşurile bătute spumă.
  • Toate ingredientele se amestecă până se obţine o cocă nici prea vârtoasă, nici prea moale. Se adaugă lapte dacă e prea tare şi apoi se frământă 30 de minute adăugându-se uleiul, câte puţin. După ce s-a încorporat tot uleiul, se acoperă şi se lasă la crescut o oră sau chiar mai mult.
  • Între timp, se pregăteşte crema de nucă. Se amestecă nuca măcinată şi coaptă cu zahărul şi cu laptele fierbinte. Se adaugă o esenţă de vanilie şi 2-3 picături de rom, coaja de lămâie şi cacaoa. Crema se lasă la temperatura camerei. Se ung tăvile cu unt din abundenţă. Se împarte coca în două părţi şi se întind. Se umplu cu crema de nucă şi se rulează. Se aranjează în tavă una lângă alta şi se mai lasă 20 de minute la crescut. Se ung cu galbenuş şi se coc la aceeaşi temperatură.

Pofta buna!