Curry de pui cu vinete

Rețeta de Curry de pui cu vinete Se pregătesc toate ingredientele (mai puțin vinetele)

Curry de pui cu vinete
Curry de pui cu vinete

Curry de pui cu vinete

Ingrediente:

  • 1 piept mare dezosat de pui
  • 1 ceapă mare
  • 2 vinete medii
  • 3 roșii mari
  • 8 căței de usturoi
  • 50 ml ulei floarea soarelui (4 linguri)
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 150 ml apă (sau supă de legume)
  • ½ legătură pătrunjel
  • sare (după gust)

Condimente curry:

  • ghimbir (o bucată proaspătă de cca 1 cm sau ½ linguriță pudră )
  • 1 lingură chimion măcinat
  • ½ lingură boabe coriandru măcinate
  • 1 linguriță fulgi de ardei iute uscat sau 1 ardei iute proaspăt (sau după gust)
  • 1 linguriță pudră turmenic (curcuma)
  • 1 linguriță garam massala (amestec de condimente cu specific indian)

Mod de preparare


Se pregătesc toate ingredientele (mai puțin vinetele):

-Se spală carnea, se șterge bine cu șervet de hârtie și se taie în bucăți mai mici, cuburi, sau după preferință.

-Se curăță, se spală ceapa și se taie cubulețe (nu foarte mici).

-Se spală, se decojesc roșiile și se taie mărunt.

-Se spală și se toacă mărunt pătrunjelul.

-Se curăță și se taie mărunt usturoiul, sau se zdrobește prin aparatul special.

-Se spală vinetele și se taie cuburi mai mari de cca 1,5-2 cm, cu tot cu coajă. Vinetele se lasă la sfârșit, exact pentru momentul când le folosim, deoarece oxidează foarte repede.

-După ce se pregătesc astfel toate ingredientele, se unge un vas teflonat mai mare (recomandabil tigaie tip wok) cu ulei și se pune ceapa împreună cu usturoiul care se lasă să se călească puțin. Între timp se adaugă coriandrul măcinat și se amestecă.

-Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă carnea de pui, care se lasă câteva minute pe foc, întorcând-o pe ambele părți până când începe să se albească.

-În acest moment se adaugă pudra de turmenic și chimionul măcinat și se lasă la foc potrivit, până când carnea este aproape fiartă, amestecând din când în când, circa 8-10 minute.

-Se rade ghimbirul, se presară puțină sare (1/4 linguriță), se adaugă roșiile tăiate și se lasă pe foc până când roșiile sunt fierte (se formează sosul), amestecând din când în când. Între timp se adaugă puțină apă fierbinte sau supă de legume și se lasă să fiarbă în continuare.

-Cât timp fierb roșiile (cca 5 minute) pregătim vinetele, le spălăm și le tăiem cuburi mai mari (cu coajă cu tot).

-Se presară fulgii de ardei, se pun vinetele în sosul de roșii, se stopesc cu restul de ulei și se amestecă.

-Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă să fiarbă acoperit la foc porivit cca. 15 minute până când vinetele sunt făcute, adică se înmoaie. (Trebuie avut grijă să nu fiarbă foarte mult și vinetele să se facă praf).

-Când mâncarea este gata, se potrivește de sare, se presară garam massala, zeama de lămâie, se amestecă bine și se oprește focul.

-La sfârșit se presară deasupra pătrunjelul tocat fin.

-Curry de pui cu vinete este delicios, aromat și se poate servi atât simplu, dar cel mai bine merge alături de un orez basmati. Dacă îl asezonați și cu o salată sau ceva castraveți murați chiar îl putem transforma într-un regal mioritic.

Poftă bună!