Dovleac copt cu castane

Reteta de Dovleac copt cu castane Curat interiorul dovleacului de seminte si-l tai in felii pe lung (barcuta).

Dovleac copt cu castane
Dovleac copt cu castane

Dovleac copt cu castane

Ingredinte:

  •     600 g de dovleac placintar
  •     380 g de castane la cutie
  •     150 g de zahar pudra
  •     7 fire de ceapa verde sau esalota
  •     3 fire de rozmarin
  •     150 g de zahar
  •     scortisoara
  •     coaja de lime si portocala

Mod de preparare

Curat interiorul dovleacului de seminte si-l tai in felii pe lung (barcuta). Le asez intr-o tava pe fundul careia am pus hartie de copt.

Presar, printr-o sita fina, zahar pudra peste dovleac, care se va carameliza. Pun si un pic de praf de scortisoara. Dau tava la cuptorul preincalzit la 180˚C timp de aproximativ 50 de minute, pana se inmoaie si se rumeneste frumos.
Prepar sosul. Tai ceapa (daca folosesc ceapa verde, folosesc partea verde, daca e esalota, o toc pur si simplu) si o pun in apa rece. intr-o craticioara, topesc zaharul pana prinde o culoare aurie, adaug 6 linguri de apa sau zeama de portocale, un fir de rozmarin, jumatate de baton de scortisoara si coaja rasa de lime verde. Cind se incheaga sosul, pun si ceapa si las totul la fiert cam 30 de minute. Adaug apoi castanele din conserva (gata pregatite). Amestec incet, las inca 5 minute si iau de pe foc.
 Pe un platou, asez feliile de dovleac si torn tot sosul deasupra. Decorez cu fire de rozmarin si, chiar inainte de servire, presar un pic de piper negru proaspat macinat si, optional, torn cativa stropi de ulei de masline peste dovleac.