Friptura de vita cu budinca Yorkshire si piure de cartofi cu hrean

Friptura de vita cu budinca Yorkshire si piure de cartofi cu hrean Se scoate carnea din frigider cu 1 ora inainte de preparare, sa aiba timp sa revina la temp. camerei. Se usca bine cu servetele de hartie, apoi se presara din belsug cu piper negru macinat, sare si frunzele de rozmarin tocate marunt. Se apasa condimentele cu mana, ca sa adere bine la carne.

Friptura de vita cu budinca Yorkshire si piure de cartofi cu hrean
Friptura de vita cu budinca Yorkshire si piure de cartofi cu hrean
Friptura de vita cu budinca Yorkshire si piure de cartofi cu hrean

Friptura de vita cu budinca Yorkshire si piure de cartofi cu hrean

Ingrediente:

Friptura de vita

  • 500 gr roastbeef
  • 1 fir rozmarin
  • 1 ceapa
  • 1 lingura ulei
  • sare, piper negru

Piure de cartofi

  • 800 gr cartofi fainosi
  • 1 lingura cu varf unt
  • lapte fierbinte
  • 1 lingurita hrean ras
  • sare

Budinca Yorkshire

  • 1 ou
  • 40 gr faina
  • 50 ml lapte
  • 50 ml apa
  • sare
  • 3 linguri grasime de la vita coapta (sau 3 linguri ulei de floarea soarelui)

Sos brun

  • 30 ml vin alb sec
  • 60 ml supa de vita
  • 1 lingurita cu varf unt

Mod de preparare

Se scoate carnea din frigider cu 1 ora inainte de preparare, sa aiba timp sa revina la temp. camerei. Se usca bine cu servetele de hartie, apoi se presara din belsug cu piper negru macinat, sare si frunzele de rozmarin tocate marunt. Se apasa condimentele cu mana, ca sa adere bine la carne.
Intr-o tigaie antiaderenta se incinge bine 1 lingura ulei. Se prajeste carnea cate 1 minut pe fiecare parte, apoi 30 secunde pe margini.
Ceapa curatata se taie in doua pe lung si se aseaza intr-o tava care merge la cuptor, cu partea taiata in jos. Se aseaza bucata de carne deasupra cepei, astfel incat carnea sa nu atinga tava.
Se coace carnea la 160C timp de 40 minute (mediu; atata l-am lasat eu) sau 33 minute (usor in sange).
Cat se coace carnea se prepara aluatul pentru budinca. Atentie, toate ingredientele pentru budinca sa fie la temperatura camerei. Se bate oul cu sare. Se adauga laptele si apa si se bate bine cu telul. Se adauga faina si se bate pana e omogen. Va rezulta un aluat moale, ca cel de clatite. Se lasa aluatul deoparte, pana veti coace budincile.
Piureul de cartofi: se curata cartofii, se taie cuburi si se fierb in apa cu sare.

Se scurg de apa si se paseaza bine cu instrumentul pentru piure sau cu o presa. Se amesteca cu unt pana se acesta se topeste, apoi se adauga lapte fierbinte pana devine spumos. Se condimenteaza la final cu sare si hreanul ras. Se tine la cald.
Se scoate carnea din cuptor si se muta pe un platou cald. Optional, o puteti stropi cu 1 lingurita sos Worcestershire. Se acopera cu folie de aluminiu pana sunt gata restul componentelor (sau minim 20 minute).
Se pune cuptorul pe 220C.
Sosul brun: tava in care s-a copt carnea de vita se pune pe ochiul aragazului. Se arunca bucatile de ceapa. Se stinge cu vin si cu o lingura de lemn se freaca fundul tavii sa se dizolve tot sucul scurs in tava. Se adauga supa si se fierbe 1 minut. Se adauga untul si se fierbe 1-2 minute, pana sosul devine siropos.
Pentru budina Yorkshire: se folosesc 3 tavi de 10 cm diametru si 2 cm inaltime. Se pune in fiecare tava cate 1 lingura grasime (sau ulei). Se dau tavile la cuptor timp de 5 minute, sa se incinga foarte bine (grasimea sa inceapa sa fumege usor).
Se imparte aluatul de budinca in cele 3 tavi. Cand turnati aluatul in tavi, acesta trebuie sa sfaraie tare, semn ca tavile au fost incinse destul.
Se coc budincile la 220C timp de 20 minute (pana devin rumene). Nu se deschide cuptorul in acest timp.
Servirea: se imparte sosul pe farfurii. Se aseaza cate o budinca pe feicare farfurie. In mijlocul ei se pune piure de cartofi.

Deasupra se aseaza felii subtiri din friptura de vita.