Friptura de Zalau

Reteta de friptura de Zalau Se aseaza felia de carne pe masa de lucru. Se cresteaza deasupra linii paralele la distanta de cca 1 cm. Folositi un cutit ascutit si faceti crestaturile cam la 1 cm adancime.

Friptura de Zalau
Friptura de Zalau

Friptura de Zalau

Ingrediente:

  • 1 felie groasa de ceafa de porc (cca 4.5 - 5 cm grosime; 350-400 gr)
  • 1 lingura ulei
  • sare
  • piper negru macinat
  • boia dulce
  • chimen macinat

Mod de preparare

Se aseaza felia de carne pe masa de lucru. Se cresteaza deasupra linii paralele la distanta de cca 1 cm. Folositi un cutit ascutit si faceti crestaturile cam la 1 cm adancime. Intoarceti carnea la 90 grade si crestati dn nou paralel, in acelasi mod. Veti obtine un model ca o tabla de sah.
Presarati carnea cu sare, piper negru macinat, boia (cam 3 prize / parte) si chimen (cam 3 prize / parte). Turnati uleiul si masati carnea, astfel incat condimentele sa intre si in crestaturi si sa ajunga pe margini.
Legati o sfoara in jurul feliei, ca un brau, dar nu foarte strans. Acesta are rol de a pastra forma fripturii, de a nu o lasa sa se lateasca la copt.
Dati carnea la frigider peste noapte (minim 8 ore).
Cand doriti sa o preparati o scoateti cu 30 minute inainte de la frigider si o lasati sa revina la temperatura camerei.
Incingeti o tigaie antiaderenta pe care o ungeti cu putin ulei. Frigeti carnea cate 2 minute / parte, doar pana se rumeneste frumos.
Dati apoi tigaia la cuptor la 150C pentru 30 minute. Stropiti carnea cu sucul lasat la jumatatea timpului.
* daca tigaia voastra nu merge la cuptor, puneti in cuptor, cat se incalzeste, un vas termorezistent care sa cuprinda carnea; cand e rumena carnea, mutati-o in acest vas fierbinte
Scoateti tigaia si acoperiti carnea cu o folie de aluminiu. Lasati-o sa stea cam 10 minute inainte de a o taia.Taiati si scoateti sfoara.
Friptura de Zalau am servit-o cu ardei kapia mici (cca 10-15 cm lungime) copti, curatati si umpluti cu piure de cartofi cu unt, asezati in jurul fripturii. In momentul servirii taiati carnea felii urmand linia crestaturilor.