Gem de prune

Gem de prune Se curăță fructele de codițe, se spală bine, se scot sâmburii, iar jumătățile de prune se pun într-un vas cu pereți largi și groși. Se adaugă 1 kg de zahăr tos.

Gem de prune
Gem de prune

Gem de prune

Ingrediente:

  • 3 kg prune
  • 1 kg zahăr

Mod de preparare

Se curăță fructele de codițe, se spală bine, se scot sâmburii, iar jumătățile de prune se pun într-un vas cu pereți largi și groși. Se adaugă 1 kg de zahăr tos.
Se acoperă vasul și se lasă la rece până a doua zi, pentru ca zeama lăsată de fructe să dizolve măcar parțial zahărul și astfel gemul să se lege mai repede.
A doua zi, se pune vasul la un foc iute, peste o tablă, ca să nu fie în contact direct cu flacăra aragazului. Se poate pune vasul și la cuptor, unde riscul ca fructele să se prindă de fundul vasului este foarte mic, dar în acest caz, prepararea gemului va dura mai mult timp.
Din când în când se agită vasul și se amestecă ușor cu o lingură de lemn, ca să nu se sfarme prea tare fructele. Se adună spuma care se formează la fierbere, având grijă să nu luați și din sirop.
Pentru a verifica dacă este gata, veți lua vasul de pe foc și veți pune, cu o linguriță, puțin gem pe o farfurie rece. Dacă gemul își păstrează forma și nu se împrăștie, atunci el este gata.
Se toarnă gemul în borcane curate, încălzite în prealabil, ca să nu se spargă. După ce gemul s-a răcit, se pun borcanele neacoperite într-o tavă și se introduc în cuptorul cald, la un foc mic, unde se țin până ce gemul prinde deasupra o crustă groasă.
Se lasă borcanele în cuptor până ce se răcesc, după care se scot, se închid ermetic și se depozitează la un loc curat, uscat, răcoros și aerat.