Ghiveci calugaresc

Ghiveci calugaresc - Cepele se curăță, se spală, se taie julienne și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin și să capete un gust dulce.

Ghiveci calugaresc
Ghiveci calugaresc

Ghiveci calugaresc

INGREDIENTE

  1.     3 cartofi
  2.     2 morcovi
  3.     1 pătrunjel
  4.     1 țelină medie
  5.     2 cepe
  6.     2 roșii
  7.     1 vânătă mică
  8.     1 dovlecel mic
  9.     1 ardei capia
  10.     1 ardei gras verde
  11.     4 căței de usturoi
  12.     1 legătură de frunze de pătrunjel
  13.     2 linguri de pastă de tomate
  14.     4 linguri de ulei de floarea soarelui
  15.     sare
  16.     piper

Mod de preparare: Ghiveci calugaresc

Cepele se curăță, se spală, se taie julienne și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin și să capete un gust dulce.
Se spală vânăta și dovlecelul și se taie rondele, decupate apoi în sferturi. Se călesc și acestea, înăbușit, în cratiță, peste ceapă, la foc mic.
Se curăță și se spală bine morcovii și pătrunjelul, se spală și se taie rondele. Se curăță și țelina, se spală și se taie bețigașe, după care toate aceste rădăcinoase se pun la călit, peste celelalte legume.
Se spală roșiile, se taie felii subțiri și se pun în cratița în care sunt toate celelalte legume. Se adaugă și ardeiul gras și cel capia, curățați de nervuri și de cotoare, spălați și feliați. Se amestecă ușor în cratiță, ca să nu se strivească legumele și se lasă cratița la foc mic, să fiarbă înăbușit.
Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe, iar usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt. Se adaugă și acestea în cratiță, odată cu pasta de tomate subțiată cu un pahar de apă. Se condimentează cu sare și piper, după care se dă cratița la cuptor, la foc mediu, pentru 25-30 minute.
Între timp, se aleg, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel. Se mai întorc legumele ușor în cratiță, pentru ca toate să se pătrundă și când sunt fierte, se oprește focul de la cuptor și se presară pătrunjel tocat.
Se poate servi imediat, cu pâine prăjită, sau lipie și cu murături asortate.

Pofta buna!