Gulas

Gulas Rețeta:Se taie carnea cubulete de 2cm. Se toaca ceapa. Morcovii si patrunjelul se taie cubulete.

Gulas
Gulas

Gulas

Ingrediente:

  • 1 kg carne de vitel (pulpa)
  • 3 cepe
  • 3 catei de usturoi
  • 3 morcovi
  • 2 radacini patrunjel
  • 30 gr boia dulce (de calitate)
  • 3 lingurite maghiran uscat
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1/2 lingurita chimen macinat
  • 1/2 lingurita piper negru
  • 3 lingurite sare
  • 1 kg cartofi
  • 2 rosii fara coaja (din conserva)
  • 1 ardei rosu copt (sau 1 lingura pasta de ardei dulce)
  • 1 lingurita rasa de harissa (sau chili, optional)
  • 5 linguri ulei
  • 1/2 portie aluat pentru galuscute

Mod de preparare

Se taie carnea cubulete de 2cm. Se toaca ceapa. Morcovii si patrunjelul se taie cubulete.
In uleiul incins adaugati ceapa si caliti cam 10 minute, pana se inmoaie.
Dati focul la maxim si adaugati cubuletele de carne si prajiti-le pana-si schimba culoarea, cam 15 minute, amestecand rar. Adaugati usturoiul strivit si lasati inca 1 minut pe foc.
Trageti oala de pe foc si adaugati boiaua, maghiranul, cimbrul, chimenul (chimen am pus initial 1/2 lingurita, apoi cand am adaugat sarea am gustat si am mai adaugat 1 varf de lingurita) si piperul. Amestecati bine, pana carnea e acoperita de ele.
Adaugati zarzavatul si 7 cani cu apa. Puneti iar oala pe foc si dupa ce incepe sa fiarba, dati focul la mic si puneti capacul. Lasati sa fiarba asa acoperit cam 1 1/2 ore (atata a durat pentru pulpa de vitel). Timpul de fierbere poate fi si mai mare daca folositi carne de vita de exemplu, important e ca la acest pas sa lasati totul sa fiarba pana carnea e complet facuta. Sarea se adauga dupa 30 minute de fiert.
Mixati in blender rosiile si ardeiul copt pana se face pasta, dar nu foarte fina, pot sa ramana bucatele de legume.
Cand carnea e facuta adaugati cartofii curatati si taiati cuburi si pasta de rosii si ardei (cea mixata mai sus). Lasati sa fiarba in continuare, de data asta fara capac intre 20-30 minute, pana cartofii sunt facuti.Gustati de sare.
In acest timp pregatiti aluatul de galuscute dupa reteta de aici (doar jumatate de portie!!!). Cu ajutorul instrumentului de facut galuscute pe care-l asezati pe oala cu gulas turnati aluatul in oala. Daca nu aveti acest aparat faceti galuscute fine cu o lingurita. Lasati sa dea 2-3 clocote si apoi stingeti focul, puneti capacul si lasati sa se raceasca.
Se poate servi imediat, dar e mai bun dupa ce sta cateva ore. A doua zi e chiar mai gustos.

Se serveste cu ardei murati si paine proaspata.