Iahnie de fasole pestrita

Iahnie de fasole pestrita - Fasolea se scoate de seara, din congelator, ca să se dezghețe, iar a doua zi se spală in două-trei ape și se pune la fiert, cu apă rece. Se spumuiește, când se adună spumă la suprafață și după două-trei clocote, se strecoară de apa în care a fiert și se pune din nou la fiert, cu altă apă, fierbinte.

Iahnie de fasole pestrita
Iahnie de fasole pestrita

Iahnie de fasole pestrita

INGREDIENTE

  1. 500 grame de fasole pestriță nouă, de la congelator
  2. 2 morcovi
  3. 1 pătrunjel
  4. 1/2 țelină mică
  5. 2 ardei grași (unul verde și unul roșu)
  6. 2 roșii
  7. 2 cepe roșii
  8. 3 căței de usturoi
  9. ulei de floarea soarelui, pentru călit legumele
  10. 1 legătură de frunze de mărar
  11. 1 lingură încărcată de pastă de tomate
  12. 1 foaie de dafin
  13. sare
  14. piper
  15. cimbru

Mod de preparare: Iahnie de fasole pestrita

Fasolea se scoate de seara, din congelator, ca să se dezghețe, iar a doua zi se spală in două-trei ape și se pune la fiert, cu apă rece. Se spumuiește, când se adună spumă la suprafață și după două-trei clocote, se strecoară de apa în care a fiert și se pune din nou la fiert, cu altă apă, fierbinte.
Între timp se pregătesc legumele celelalte. Cepele se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală bine și se dau pe răzătoarea mare, după care se pun la călit în tigaie, peste ceapa deja călită.
Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de nervuri, se taie cubulețe și se pun și ei la călit, la foc mic, peste celelalte legume.
Roșiile se spală, se taie mărunt și se pun și ele la călit în tigaie. Se lasă amestecul de legume să fiarbă încetișor, ca să mai scadă din lichidul lăsat de roșii.
Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se pune peste celelalte legume, la călit.
Se alege, se spală, se zvântă și se taie fin mărarul.
Când legumele puse la călit mai scad puțin, se adaugă o lingură încărcată de pastă de tomate și se amestecă bine compoziția, pentru omogenizare, după care se adaugă 2-3 pahare de apă caldă și se mai lasă la fiert încă 5 minute.
Fasolea se strecoară de apa în care a fiert și se adaugă în oala în care se află toate celelalte ingrediente. Se adaugă frunza de dafin și celelalte condimente (sare, piper, cimbru). Se mai lasă la fiert încă două-trei clocote, ca să scadă lichidul, apoi se oprește focul de la aragaz, se presară mărarul tocat, se acoperă cu un capac și se poate servi peste 15 minute, cu mămăliguță caldă alături și cu murături asortate.

Pofta buna!