Jambon la cuptor

Se aseaza jambonul intr-un vas. Se amesteca apa cu sarea si zaharul pentru saramura pana se dizolva. Se adauga peste jambon, asigurandu-va sa fie acoperit complet de saramura. Se lasa la frigider minim 8 ore, maxim 12.

Jambon la cuptor
Jambon la cuptor

Jambon la cuptor

Ingrediente:

  • 1 felie jambon crud de porc cu soric (groasa de cam 3 degete; cu sau fara os; in jur de 1 kg)
  • 1 ceapa mica
  • 4-5 catei usturoi
  • 1-2 fire cimbru (sau cimbru uscat)
  • piper negru macinat, chili
  • 4 linguri ulei
  • 4-6 cartofi (sau 2 cani de fasole fiarta; optional)

Saramura

  • 2 cani de apa
  • 1 lingura rasa sare de mare
  • 1 lingura zahar

Mod de preparare

Se aseaza jambonul intr-un vas. Se amesteca apa cu sarea si zaharul pentru saramura pana se dizolva. Se adauga peste jambon, asigurandu-va sa fie acoperit complet de saramura. Se lasa la frigider minim 8 ore, maxim 12.
    Se scoate jambonul din saramura, se spala si se usca bine cu servetele. Se condimenteaza cu piper negru si chili peste tot. Se cresteaza soricul in cateva locuri.
    Pe fundul unei tavi termorezistente care sa cuprinda cat mai bine carnea (sa nu fie prea larga), imprastiati felii de ceapa si usturoiul taiat in doua pe lungime. Turnati 2 linguri ulei deasupra. Asezati carnea peste legume si introduceti in jurul ei bucati de cimbru. Turnati restul de ulei peste carne. Turnati si 200 ml apa pe marginea tavii (sa nu spalati carnea de condimente; apa cat sa ajunga la jumatatea inaltimii feliei de carne).
    Acoperiti tava (cu capac care etanseaza bine sau cu folie de aluminiu) si dati la cuptor, la 150C, timp de 3 ore. Dupa acest timp carnea va lasa mult suc, aproape sa o acopere, furculita intra foarte usor in carne, iar carnea e palida, va prinde culoare doar la pasul urmator.
    Scoateti folia si dati iar la cuptor, la 180C, inca 1 ora (pana carnea e rumena). In acest timp stropiti carnea cu sucul din tava cam la 20 minute.
    Optional, daca nu aveti alta garnitura pregatita, curatati cartofii si taiati-i felii sau scurgeti fasolea. Scoateti carnea din tava si asezati cartofii (cu 1 ora inainte de final; presarati putin chimen macinat printre cartofi) sau fasolea (cu 20 minute inainte de final) in sucul lasat de carne.
    Serviti friptura calda. Daca nu ati adaugat cartofi sau fasole in tava si ati facut-o simpla, friptura merge minunat cu varza calita sau cartofi gratinati.