Mucenici moldoveneşti de post pufoși și aromați

Reteta de mucenici moldoveneşti În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca.

Mucenici moldoveneşti de post pufoși și aromați
Mucenici moldoveneşti de post pufoși și aromați

Mucenici moldoveneşti de post pufoși și aromați

Ingrediente:

Pentru aluat

  •  500 g făină
  •  250-300 ml apă
  •  25 g drojdie
  •  1/2 linguriţă de sare
  •  3-4 linguri ulei
  •  1 lingurita zahăr

Pentru garnitură

  •  1 borcan de 340 g miere
  •  nucă măcinată

Pentru sirop

  •  400 ml apă
  •  5 linguri zahăr
  •  esenţe după gust

Mod de preparare

Pentru aluat se prepara maiaua: se amesteca drojdia cu o linguriţa de zahar, o lingura de faina si puţina apa calda. Se lasa 10 minute sa lucreze drojdia.
Apoi, maiaua se pune peste restul fainei, se adauga sarea, apa si uleiul. Se framânta pâna ce aluatul se poate desprinde de vas. Aluatul trebuie sa fie usor moale si daca e prea tare se mai adauga apa calda si puţin ulei. Se lasa sa creasca 25 de minute.
Apoi, aluatul se împarte în 12 bucaţi. Din fiecare se lucreaza câte un sol care se împleteste sub forma cifrei opt. Se asaza în tava unsa cu puţina grasime vegetala si tapetata cu faina. Se coc 25 de minute.
Între timp, se face siropul din fierberea ingredientelor. Dupa ce mucenicii s-au copt, se asaza pe un platou si se însiropeaza. Se ung cu miere si se presara cu nuca macinata, din belsug. Se lasa sa se înmoaie de la sirop si apoi sunt numai buni de servit.