Mustarul boabe alb

Boabele de mustar pe care la gasim la pliculete se obtin din pastaile plantei de mustar.

Mustarul boabe  alb
Mustarul boabe alb

Mustarul boabe  galben

Boabele de mustar pe care la gasim la pliculete se obtin din pastaile plantei de mustar.

Gustul iute al boabelor se simte abia dupa ce zdrobesti bobul. Boabele se pot pune intregi la unele feluri de mancare si la muraturi, dar atentie la modul de preparare al pastei: pudra obtinuta prin zdrobirea bobului se combina numai cu apa rece, pentru a lasa gustul iute sa se dezvolte. Abia apoi se adauga diverse arome.

Apa calda distruge enzimele din boabele de mustar.
Muștarul este folosit în industria alimentară la prepararea diverselor produse, în mod special pentru pasta de muștar (care este servită împreună cu cârnați, crenvurști) sau sos de muștar cu pui prăjit (curcan, găină ori carne de vită, miel, capră etc.) rumenită în vatră și chiar și la fileul de pește se poate adăuga o crustă de muștar pentru a mări savoarea meniului pregătit.

De asemenea, cu muștar pot fi gătite: supe, salate de legume (cartofi sau conopidă peste care se adaugă maioneză de muștar), paste, garnitură de sos de muștar pentru pateuri din diverse leguminoase – boabe (fasole, soia boabe, linte roșie sau linte verde, năut etc.).

În pregătirea conservelor pentru iarnă, muștarul este foarte utilizat (pentru conservarea castraveților - se folosesc boabe de muștar; gogoșari în sos de muștar și bulion, salată asortată de iarnă cu maioneză de muștar și altele).