Nudli cu mac

Rețetă de Nudli cu mac Cartofii trebuie sa fie un soi fainos (pentru piure sau copt). Cartofii fie se fierb in coaja pana intra furculia in ei, fie se coc in coaja (la 220, cca 1 ora) pana intra furculita in ei. Dupa ce se racoresc se curata de coaja si se cantareste 500 gr pulpa de cartofi fierti. Se striveste pulpa ca pentru piure si se lasa sa se racoreasca.

Nudli cu mac
Nudli cu mac

Nudli cu mac

Ingrediente:

Nudli

  • 500 gr cartofi fierti/copti in coaja (cantariti dupa fierbere si curatare)
  • 125 gr faina alba (Bl55)
  • 1 ou
  • 1/2 lingura ulei

Sos

  • 50 gr unt
  • 100 gr zahar pudra
  • 50 gr mac macinat
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie

Mod de preparare

Cartofii trebuie sa fie un soi fainos (pentru piure sau copt). Cartofii fie se fierb in coaja pana intra furculia in ei, fie se coc in coaja (la 220, cca 1 ora) pana intra furculita in ei. Dupa ce se racoresc se curata de coaja si se cantareste 500 gr pulpa de cartofi fierti. Se striveste pulpa ca pentru piure si se lasa sa se racoreasca.
Se adauga oul batut, faina si uleiul. Se framanta cu mana pana aluatul se leaga. Atentie, aluatul va fi inca usor lipicios, molicel, nu mai adaugati faina. Daca ati folosit cartofi fainosi aluatul va putea fi modelat usor doar cu atata faina.
Macinati macul (in masina de cafea se macina cel mai bine) si zaharul ca sa le aveti pregatite cand fierb nudli.
Puneti o oala mai mare plina cu apa pe foc, adaugati putina sare si 1 lingura de ulei si aduceti la fierbere. Cand clocoteste dati focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
Pana se infierbanta apa, modelati nudli astfel: rupeti o bucata de aluat cat un ou. Rulati-l pa masa data cu faina sub forma de rulou subtire ( gros cam cat degetul mare). Taiati bucatele de 1.5 cm din aluat. Luati fiecare bucata si frecati-o intre palme ca sa-i dati form de fus.
Asezati nudli formati pe hartie de copt data cu putina faina. Cand i-ati format pe tot puteti incepe sa-i fierbeti.
Puneti nudli in apa fierbinte (care fierbe usor, nu o lasati sa clocoteasca puternic) si asteptati sa se ridice la suprafata. Mai lasati sa fiarba 2 minute dupa ce s-au ridicat, apoi ii scoateti cu o paleta intr-un bol.
Intr-o tigaie larga (cca 25-30 cm) topiti untul. Adaugati nudli si amestecati usor, sa se acopere de unt peste tot.
Imediat adaugati macul, coaja de lamaie rasa si zaharul pudra si amestecati usor pana zaharul se topeste si se formeaza un sos gros si lucios.