Oua rosii si Oua închistrite

Oua rosii si Oua închistrite - Tradi¡ia spune ca ouale pentru Paste se vopsesc numai în culoarea rosie, care simbolizeazå sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Se aleg pentru vopsit ouale mari, având coaja cât mai neteda, fara asperitati.

Oua rosii si Oua închistrite
Oua rosii

Oua rosii si Oua închistrite

Oua rosii

Traditia spune ca ouale pentru Paste se vopsesc numai în culoarea rosie, care simbolizeaza sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Se aleg pentru vopsit ouale mari, având coaja cât mai neteda, fara asperitati. Înainte de a fi vopsite, ouale se spala cu grija în apa rece, apoi se fierb într-un vas cu apa în care se adauga si putina sare. Se lasa la fiert timp de 10-15 minute, în functie de cât de tari vrem sa iasa. Totusi, nu se vor fierbe prea mult, pentru a nu se crapa coaja. Între timp, în alt vas cu apa pus la fiert, se dizolva vopseaua pentru oua, adaugând si o lingura de otet. Când ouale sunt fierte suficient, se scot cu ajutorul unei spumiere si se cufunda în vasul cu vopsea. Se lasa timp de aproximativ 10 minute, dupa care se scot si se sterg bine cu o foaie de hârtie alba sau o coala de sugativa, pâna se usuca pe toate partile, ca sa nu ramâna pete pe suprafata lor. Dupa ce se mai racesc, se ung peste tot cu o bucatica de slanina (sau cu o mica pensula înmuiata în ulei) apoi se lustruiesc cu o cârpa moale, curata, pentru a le da stralucire.

Oua închistrite

La tara, în unele zone, s-a pastrat obiceiul de a împodobi ouale rosii cu diverse desene, mai mult sau mai putin complicate. Asa apar ouale încondeiate sau, cum se spune în Bucovina, regiune istorica în care aceasta traditie este ridicata la rangul de arta, închistrite. Pentru închistrirea oualor, se foloseste un instrument numit chisita, confectionat dintr-o bucatica de lemn ca o lopetica, având la unul dintre capete un tub din tabla subtire, prin care este introdus un fir de par din coada de cal. Chisita se înmoaie în ceara topita, dupa care se deseneaza, cu ajutorul ei, pe coaja oualor, modelele dorite. Dupa ce s-a terminat desenul, ouale se cufunda în vasul cu vopsea, se lasa vreo 10 minute, apoi se scot, se lasa pâna se usuca, moment în care se sterge ceara de pe ele. Pe portiunile în care fusese ceara, coaja va ramâne alba. Gospodinele mai experimentate repeta operatiunea de mai multe ori, folosind vopseluri de culori diferite, pentru a obtine desene de o mare complexitate si frumusete.