Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata

Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata - Fasolea, bine spălată, se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, ținută la frigider.

Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata
Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata

Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata

INGREDIENTE

  1.     500 g fasole albă, boabe
  2.     2 cepe albe
  3.     1 rădăcină pătrunjel
  4.     1 morcov
  5.     1 căpățână de usturoi
  6.     sare
  7.     piper
  8.     cimbru
  9.     2 foi de dafin
  10.     un vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  11.     apă
  12.     200 ml ulei

    Pentru sos:

  1.     2 cepe albe
  2.     50-75 ml ulei
  3.     2-3 linguri apă
  4.     sare
  5.     piper
  6.     boia de ardei dulce și iute
  7.     275 g pastă de roșii
  8.     1 linguriță zahăr

    În plus:

  1.     pătrunjel verde, eventual și mărar

Mod de preparare: Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata

Fasolea, bine spălată, se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, ținută la frigider.
A doua zi, se scurge apa, se clătește fasolea cu apă rece și se pune la fiert în apă cât să fie acoperită.
Se adaugă și un praf de bicarbonat de sodiu, care ajută boabele de fasole să fiarbă mai rapid.
Lăsăm fasolea să fiarbă pentru 2-3 clocote în prima apă, apoi o scurgem, o clătim cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte, de data aceasta, fără a mai adăuga bicarbonat.
Se fierbe fasolea în două, chiar trei ape, pentru câte două, trei clocote, să se elimine din substanțele conținute, care ne dau acel disconfort după servire.
După aceste procedee se pune fasolea la fiert în apă fierbinte, iar când boabele încep să se pătrundă ușor, se adaugă legumele tocate în cuburi.
Când toate ingredientele sunt bine pătrunse, aproape de final de fierbere, se adaugă condimentele: sare, piper, foile de dafin, cimbrul.
Este bine să adăugăm condimentele spre final de fierbere, cam cu 15 minute înainte de stingerea focului, pentru a-și păstra aromele.
Se scurge fasolea bine fiartă și se trece fierbinte prin blender, apoi se freacă, la fel ca maioneza cu uleiul fierbinte.
Se lasă să se tempereze și se adaugă usturoiul pisat cu un praf de sare și se potrivește gustul cu condimente.
Preparăm sosul de ceapă și roșii
Se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa tocată în solzișori și câțiva stropi de apă și se amestecă intens, până ceapa devine sticloasă.
Se adaugă zahărul pentru a-i da cepei un gust de caramelizat, se amestecă intens, apoi, după topirea zahărului, se adaugă pasta de roșii și puțină apă.
Se lasă sosul la foc încet timp de 10-15 minute, potrivindu-i-se gustul cu sare, condimente, eventual zahăr dacă mai necesită.
Este bun sosul ușor picant și ușor dulceag, cel puțin noi așa îl preferăm.
Servim delicioasa pastă de fasole cu sosul de ceapă și pătrunjel verde tocat mărunt, cu pâine prăjită, alături de murăturile preferate.

Pofta buna!