Pelmeni

Pelmeni Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, oul batut si apa. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.

Pelmeni
Pelmeni

Pelmeni

Ingrediente:

Aluat

  • 500 gr faina alba (tip BL55)
  • 300 ml apa
  • 1 ou mic
  • 1 lingurita rasa sare

Umplutura

  • 250 gr carne tocata (de vitel am folosit)
  • 1/4 lingurita piper negru macinat
  • 1/4 lingurita boia dulce
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 ceapa mica
  • 1 lingura ulei
  • 30 ml apa

Pentru servire

  • smantana fermentata (acra)
  • marar tocat
  • 1 foaie dafin
  • putin ulei

Mod de preparare

Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, oul batut si apa. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea 30 minute.
Umplutura: se caleste ceapa data pe razatoare in ulei pana-i dispare mirosul de crud. Se adauga peste carne toate ingredientele si se amesteca pana se omogenizeaza.
Se imparte aluatul in bucati cu care puteti lucra usor (eu l-am impartit in 5).
Pe masa data cu faina se intinde aluatul foaie subtire.
Cu un pahar de 6 cm diametru (eu mi-am folosit forma de ravioli) decupati cercuri din aluat.
Puneti pe fiecare disc cate 1 lingurita de umplutura. Sigilati umplutura inauntru, apasand bine de jur imprejurul carnii. Veti obtine o semiluna. Uniti capetele semilunii , suprapunandu-le un pic. Apasati bine acolo.
Asezati pelmenii formati pe hartie de copt sau o suprafata data cu faina.
Se pune o oala mare cu multa apa, sare si 1 foaie de dafin la fiert. Cand fierbe, dati focul pe mai mic, astfel incat apa sa clocoteasca doar usor.
Se pun pelmenii in apa (nu-i inghesuiti, ca sa nu se lipeasca intre ei; fierbeti-i in ture) si se fierb 3 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata (cca 5-6 minute in total).
Se scot pelmenii intr-un bol si se stropesc cu putin ulei, sa nu se lipeasca intre ei.
Se servesc calzi, cu smantana si marar tocat sau cu sos de rosii.