Perișoare în sos de smântână

Perișoare în sos de smântână - Pentru perișoare, se amestecă bine carnea tocată mixtă cu: oul, orezul (spălat în câteva ape și scurs) mărarul tăiat fin, ceapa tăiată mărunt, sare și piper. Se formează perișoarele și se depun pe un platou uns cu ulei.

Perișoare în sos de smântână

Perișoare în sos de smântână

INGREDIENTE

 1. 600 grame de carne tocată (vită+porc)
 2. 1 ceapă mică
 3. 1 ou
 4. 3 linguri de orez
 5. sare
 6. piper
 7. 1legătură de mărar
 8. făină albă pentru modelat perișoarele

Pentru sos:

 1. 250 ml de smântână
 2. 50 grame de unt
 3. 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
 4. 2 căni de supă (cam 400 ml)
 5. 1 linguriță încărcată de muștar clasic
 6. 1 lingură încărcată de făină albă
 7. 3 căței de usturoi
 8. sare
 9. piper
 10. 1 legătură de mărar

Mod de preparare: Perișoare în sos de smântână

Pentru perișoare, se amestecă bine carnea tocată mixtă cu: oul, orezul (spălat în câteva ape și scurs) mărarul tăiat fin, ceapa tăiată mărunt, sare și piper. Se formează perișoarele și se depun pe un platou uns cu ulei.
Se pune o oală cu 1,5-2 litri de apă și 1/2 linguriță de sare la fiert. Când apa este fierbinte, se oprește focul și cu o lingură umezită se dă drumul ușor perișoarelor în apă, după care se dă oala la foc mic, pentru 25-30 de minute.
După acest interval de timp, se strecoară perișoarele, iar apa, care are gustul unei supe de carne, se păstrează pentru sos.
Pentru sos, se feliază untul și se topește în tigaia, în care s-au turnat în prealabil 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui. Se adaugă făina și se amestecă repede, ca să nu se formeze cocoloașe și apoi imediat, muștarul. Se subțiază totul cu supa de carne strecurată, rezultată de la fierberea perișoarelor, se adaugă și usturoiul pisat și se lasă pe foc încă 5 minute, până ce mai scade puțin.
Între timp se pregătește mărarul (tocat fin). Se adaugă în sos smântâna, sarea și piperul. Se omogenizează sosul și apoi se adaugă perișoarele. Se mai lasă preparatul la foc mic încă 5-7 minute, amestecând ușor, din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului. La urmă se presară mărarul tocat fin și se ia cratița de pe foc.
Se servesc calde, cu garnitura dorită.

Pofta buna!