Piftie de vita

Piftie de vita - Carnea se spala si se pune intr-o cratita inalta adaugam atata apa rece cat sa cuprinda carnea cu 3-4 cm mai mult decat nivelul carnii. Tot acum punem si o lingurita de sare, care contribuie la formarea spumei altfel va iesi zeama albicioasa.

Piftie de vita
Piftie de vita

Piftie de vita

Ingrediente:

  1. carne de vita
  2. piper boabe
  3. sare
  4. 2 caciuli de usturoi

Mod de preparare: Piftie de vita

Carnea se spala si se pune intr-o cratita inalta adaugam atata apa rece cat sa cuprinda carnea cu 3-4 cm mai mult decat nivelul carnii. Tot acum punem si o lingurita de sare, care contribuie la formarea spumei altfel va iesi zeama albicioasa. Nu punem acum vasul pe foc, ci il lasam deoparte inca vreo 20 de minute; ideea este ca gelatina sa iasa din carne treptat si in cantitate cat mai mare.
Se pune la fiert:- tot secretul este sa fiarba nu la foc mic, ci la foc foarte mic. Vom indeparta usor spuma cu spumiera. Punem cateva boabe de piper si o caciulie de usturoi cand da primul clocot. Lasam sa fiarba vreo 3 ore, acoperita cu capac, dar asezat pe o parte a cratitei.
Piftia este fiarta cand carnea se desprinde usor de pe oase iar supa a scazut. Cand luam un strop de zeama intre degete, aceasta va fi lipicioasa.
Vom sti sigur cand e gata facand proba - altfel nu se poate - punand un pic de zeama intr-o farfurie pe care o dam la rece; daca nu e ferma, vom mai fierbe. Strecuram zeama prin strecuratoare. Adaugam restul de usturoi, piper si sare, dupa gust.
Pregatim formele adica boluri,farfuri adanci,casterole fiecare dupa preferinta :) unde punem carnea peste care turnam apa strecurata de pe carne.

Se dau formele la rece apoi se poate servi.