Piftie/racitura de porc

Piftie/racitura de porc - Carnea se spala foarte bine si se curata daca este cazul. Se pune într-un vas încapator, în care sa putem adauga si suficient lichid pentru fiert.

Piftie/racitura de porc

Piftie/racitura de porc

INGREDIENTE

In functie de cantitatea dorita,puteţi sa puneţi mai multa carne si apa,preferabil carnea sa fie cu os si şoric. Eu am obtinut un vas de aproximativ 2.5 litri si unul mititel,mai de moft aşa

  1.     2 picioare de porc(partea cu unghia)
  2.     1 buc. rasol de porc cu mai multa carne
  3.     1 buc.coada de porc
  4.     2-3 morcovi
  5.     4-5 catei de usturoi
  6.     Sare dupa gust
  7.     Boabe de piper
  8.     Apa rece pentru fiert

Mod de preparare: Piftie/racitura de porc

Carnea se spala foarte bine si se curata daca este cazul. Se pune într-un vas încapator, în care sa putem adauga si suficient lichid pentru fiert.
Am pus apa în oala. Daca va place sa fie mai multa piftie/aspic decât carne, va trebui sa puneti mai multa apa, mai ales ca nu veti mai putea adauga apa dupa aceea.
Noi am folosit o oala mai larga de 6 litri, am pus apa cât sa acopere foarte bine carnea, sa depaseasca cu vreo 15 cm.
Am pus apoi o lingurita de sare si boabele de piper
Am lasat sa fiarba la foc foarte mic, altfel se va tulbura lichidul.
Se culege spuma ce se formeaza la suprafata în timpul fiertului.
Se poate sa fie nevoie sa fiarba câteva ore pâna sa fie gata.
Dupa aproximativ 3 ore, am pus morcovii curatati si usturoiul tocat.
Daca este nevoie, mai adaugati sare.
Am mai fiert pâna s-au fiert si morcovii.
Când carnea se desprinde de pe os, putem sa verificam si daca lichidul se încheaga.
Luam o lingura de lichid si îl punem pe o farfurioara rece.
Daca se încheaga, putem sa oprim focul si sa lasam sa se aseze câteva minute.
Putem de asemenea sa verificam daca piftia este gata luând putin lichid între degete, daca degetele se lipesc, ar trebui sa fie gata.
Am scos carnea într-un vas si am strecurat lichidul printr-o sita foarte fina.
Am desfacut toata carnea de pe oase. Soricul l-am curatat de grasime.
In vasul în care am pus piftia, am asezat bucati de carne, soric si morcov.
In vasul mai mic am pus si un ou fiert si patrunjel verde.
Am pus apoi lichidul peste carne. Am cules grasimea de la suprafata cu ajutorul unui servetel de hârtie,apoi le-am lasat în camara sa se închege.
Am presarat deasupra boia de ardei.

Pofta buna!