Pita la gratar cu telemea de oaie si ceapa caramelizata

Reteta de pita la gratar cu telemea de oaie si ceapa caramelizata Se amesteca apa cu drojdia si se lasa 10 minute la loc caldut pana face spuma deasupra.

Pita la gratar cu telemea de oaie si ceapa caramelizata
Pita la gratar cu telemea de oaie si ceapa caramelizata

Pita la gratar cu telemea de oaie si ceapa caramelizata

Ingrediente:

Aluat

  • 250 gr faina alba (tip Bl55/550)
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 plic drojdie uscata (5 grame)
  • 120 ml apa calduta
  • 50 gr iaurt grecesc (10% grasime)
  • 2 linguri ulei masline

Umplutura

  • 150 gr telemea de oaie
  • 50 gr ceapa la cuptor (condimentata cu piper negru, chili si oregano)

Mod de preparare

Se amesteca apa cu drojdia si se lasa 10 minute la loc caldut pana face spuma deasupra.
Intr-un bol se pune faina si se amesteca cu sarea. se face o gaura in mijloc si acolo se adauga iaurtul, 1 lingura de ulei si maiaua. Incet se trage cu mana faina catre centru si se amesteca treptat pana aluatul se leaga. Acum ori continuati si framantati cu mana timp de 10 minute (adaugati treptat inca 1 lingura de ulei pe finalul framantarii), ori puneti aluatul la framantat o tura in masina de paine (adaugati pe finalul programului de framantare 1 lingura de ulei), ori framantati in robot (5 minute framantat, pauza 5 minute si apoi iar 3 minute de framantat cand se adauga 1 lingura de ulei). Va rezulta un alual foarte elastic, usor lipicios chiar.
Se pune aluatul in bolul uns cu ulei la crescut, la loc caldut pana isi dubleaza volumul (l-am lasat la 30C timp de 50 minute).
Pentru umlutura se sfarma telemeaua cat mai bine si se amesteca cu ceapa caramelizata la cuptor pregatita dupa reteta de aici. Aici merge foarte bine ceapa usor caramelizata, deci am lasat-o fara capac 15 minute, sa prinda putina culoare. La final am dres-o cu sare, piper negru, chili si oregano, exact cum e trecut in reteta.
Gustati amestecul de telemea si ceapa si mai adaugati piper, chili sau oregano daca doriti.
Se rastoarna aluatul pe masa de lucru data cu faina  si se imparte in 6 bucati egale. Se da forma de bila.
Se intinde fiecare bucata subtire si se presara pe jumatate cate 1/6 din amestecul de branza. Se acopera umplutura cu jumatatea goala de aluat si se preseaza bine la capete sa se sigileze. Se inteapa deasupra cu o furculita in cateva locuri.
Se coc pitele pe tigaia grill incinsa la foc mare timp de 5 minute (fara grasime); se coc pana prind urme frumoase de gratar (cam 3 minute / parte).
Se excelente servite imediat. Sunt bune si la temperatura camerei. Se pot reincalzi in cuptor. Pastrati pitele acoperite.