Pizza cu blat pufos

Pizza cu blat pufos Istoria pizzei dateaza inca din antichitate, cand diverse aluaturi de paine se intindeau in foi subtiri si se coceau la tava sau direct pe piatra cuptorului, cu diverse toppinguri. Precursorul pizzei a fost focaccia.

Pizza cu blat pufos
Pizza cu blat pufos

Pizza cu blat pufos

Istoria pizzei dateaza inca din antichitate, cand diverse aluaturi de paine se intindeau in foi subtiri si se coceau la tava sau direct pe piatra cuptorului, cu diverse toppinguri. Precursorul pizzei a fost focaccia. Pizza moderna s-a inventat in Napoli in secolul XVI. Ce ciudat suna modern cand de fapt au trecut cateva secole de atunci. Prin secolul XVIII s-a adaugat rosia la focaccia. Nu se cunoaste originea exacta a pizzei, daca e italiana, greceasca sau vine din orient. Primele pizza se faceau cu aluat simplu nedospit (tip lipie arabeasca) ulterior aparand varianta dospita, cu maia si mai tarziu cea cu drojdie comprimata de bere. 

Ingrediente: 

Pentru aluat:

  • 500 g faina
  • 50 ml ulei
  • 300 ml apa
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • 1 lingurita cu varf de zahar
  • 20 g drojdie proaspata sau 6 g uscata

Pentru topping:

  • salam, sunca, bacon, carnati, cabanos, crenvursti
  • rosii, ceapa, ardei, ciuperci, porumb
  • ketchup
  • telemea, cascaval

Mod de preparare

Pentru aluat amestecam apa calduta cu drojdia si cu zaharul, apoi adaugam uleiul, faina si sarea. Framantam aluatul si il lasam la dospit 40-50 de minute la un loc caldut, acoperit cu o carpa curata.

Dupa dospire se formeaza blatul de pizza, pe care il adaugam in tava de copt acoperita in prelabil cu foaie de copt.

Tocam ingredientele selectate pentru pizza dupa bunul plac, iar blatul de pizza il acoperim cu sos de ketchup. Peste sos adaugam legumele si preparatele din carne, iar la final branzeturile. 

Ca orice aluat de paine, pizza se coace la temperaturi mari de 220-230° C (cuptor preincins – temperatura maxima la cele pe gaz) timp de 15-20 de minute, pana se rumeneste la suprafata.

Pofta buna!