Portofele cu varza calita

Portofele cu varza calita - Se face un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, zahăr, sare, drojdie, două linguri de ulei și apă caldă. Se lasă la dospit 30 minute, la căldură.

Portofele cu varza calita
Portofele cu varza calita

Portofele cu varza calita

INGREDIENTE
Pentru aluat:

 1. 500 g făină albă
 2. 25 g drojdie proaspătă
 3. 1 linguriță de zahăr
 4. 1 praf de sare
 5. 2 linguri de ulei
 6. apă caldă

Pentru umplutură:

 1. 1 varză mică
 2. 1 ceapă medie
 3. ulei pentru călit varza
 4. piper măcinat
 5. ulei pentru prăjit „portofelele”

Mod de preparare: Portofele cu varza calita

Prepararea aluatului:
Se face un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, zahăr, sare, drojdie, două linguri de ulei și apă caldă. Se lasă la dospit 30 minute, la căldură.
Prepararea umpluturii:
În timp ce aluatul dospește, pregătim umplutura.
Se scurge bine varza de moare și se taie cât de mărunt ne place. Dacă este prea acră, varza se pune la „desărat”, în apă rece, cu cel puțin o oră înainte.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se prăjește în uleiul încins, până ce se inmoaie. Se adaugă varza tocată mărunt și se amestecă mereu ca să nu se ardă. Când varza este călită, se pune piper după gust.
Prepararea „portofelelor”:
Se întinde aluatul și se taie cu o formă rotundă, cât de mare dorim. Se pune umplutură după care se împăturește în două și se apasă marginile cu o furculiță, ca să nu se desfacă. „Portofelele” astfel rezultate, se pun la prăjit, în baie de ulei, pe ambele părți. Când sunt gata se scot într-un vas în care am pus șervețele, sau prosoape de hârtie, ca să se scurgă uleiul în exces.
Se consumă, de preferință, calde dar sunt foarte bune și reci. Cine nu are forma rotundă, poate să modeleze „portofele” cu mâna, mai mari, cum de altfel am făcut și eu, o bucată.

Poftă bună!