Prajitura "Vis de cocos"

Prajitura "Vis de cocos".Bate albușurile cu zahărul spumă tare, adăugând pe rând câte o lingură de apă clocotită și cele două linguri de zeamă de lămâie. Bate încontinuu 2-3 minute. Apoi încorporează, încet și cu mișcări largi, nuca de cocos, făina și zahărul vanilat. Întinde aluatul rezultat uniform în tavă. Dă-l la copt la foc potrivit cam 20-25 de minute. Dacă ai cuptor electric bagă-l la 180 de grade, în jur de 45 de minute.

Prajitura "Vis de cocos"
Prajitura

Prajitura "Vis de cocos"

Ingrediente:

Pentru blat

  •  7 albușuri
  •  300 grame zahăr
  •  3 linguri de apă clocotită
  •  2 linguri de zeamă de lămâie
  •  200 grame nucă de cocos (se păstreaza de aici 2-3 linguri pentru ornat)
  •  3 linguri de făină
  •  1 plic zahăr vaninilat

Pentru crema de cocos

  •  200 grame unt
  •  7 gălbenușuri
  •  1 plic zahăr vanilat
  •  150 de grame de zahăr pudră
  •  50 de grame de nucă de cocos
  •  1 lingură de lapte
  •   Glazură de ciocolată

Glazura de ciocolata

  • 350 g zahăr
  •  6 linguri cacao neîndulcită
  •  6 linguri unt moale
  •  5 linguri lapte
  •  2 fiole esență de vanilie

Mod de preparare

Blat

Bate albușurile cu zahărul  spumă tare, adăugând pe rând câte o lingură de apă clocotită și cele două linguri de zeamă de lămâie. Bate încontinuu 2-3 minute. Apoi încorporează, încet și cu mișcări largi, nuca de cocos, făina și zahărul vanilat. Întinde aluatul rezultat uniform în tavă. Dă-l la copt la foc potrivit  cam 20-25 de minute. Dacă ai cuptor electric bagă-l la 180 de grade, în jur de 45 de minute.

Crema

Freacă gălbenușurile cu zahărul pudră și cu o lingură de lapte la bain-marie (pînă capătă consistența unei ciulamale). Lasă la răcit. Într-un castron separat freacă untul cu zahărul vanilat cu un mixer, până se omogenizează. Adaugă, amestecând continuu, câte o lingură din crema făcută la bain-marie. La final încorporează și cocosul.

După ce s-a răcit blatul, pune crema peste blat. 

Glazura de ciocolata

Cerne cacao și zahărul pudră într-un castron de dimensiune medie. Dă deoparte.

Într-un castron mare, bate cu ajutorul unui mixer untul, până devine cremos. Adaugă, treptat și amestecând continuu, amestecul de zahăr și cacao, alternând cu laptele.

Pune și extractul de vanilie, totul în timp ce amesteci ușor. Bate în continuare până devine glazura devine ușoară și pufoasă. Dacă o cere, mai ajustează consistența, fie cu lapte sau cu zahăr.

Glazura de ciocolată  o întinzi uniform peste prăjitură cât încă este caldă. La final, presară și nuca cocos păstrată pentru ornat.