Rețetă de blat de pizza clasica

Rețetă de blat de pizza clasica - Blatul pentru pizza nu il vom intinde cu sucitorul (EU IL INTIND PUȚIN CU SUCITORUL și apoi continui cu mâna!). Luam o bucata o asezam in tava apoi cu degetele o presam pana ajunge pe margini.

Rețetă de blat de pizza clasica
Rețetă de blat de pizza clasica

Rețetă de blat de pizza clasica

Cum se face blatul de pizza ?  
Ingrediente: (pentru 2 pizza mari cu diametrul 32-34 cm  !!!

 1. 500 g faina
 2. 270  ml apa SAU lapte (funcție de faina folosită)
 3.  7 gr drojdie uscata
 4.  3 linguri ulei
 5.  1 lingura zahar
 6.  1/2 lingurita sare

Mod de preparare: Rețetă de blat de pizza clasica
 Observatii:

 • Făina trebuie să fie una de calitate superioară, de preferat 000 sau făină ungurească tip 550. Cea mai bună făină folosită de mine până acum este făină italienească Pivetti pentru pizza și focaccia (se găsește la Carrefour).
 • Știu că rețeta originală e cu apă, dar mie îmi place să folosesc lapte cu 1,5% grăsime în loc de apă și pun între 270 și 300 ml în funcție de făina pe care o am.
 • Ulei folosesc doar de măsline extravirgin, dar merge și cel de floarea soarelui.
 •  Dizolvam drojdia uscata si zaharul cu cateva linguri de apa calduta (LAPTE ), adaugam si 2 linguri faina si omogenizam pana obtinem o maia pe care o punem la dospit vreo 10-15 minute (dacă vedeți că nu crește după 15 min. e mai bine s-o aruncați la gunoi și să încercați din nou !).
 •  O lasam pana isi dubleaza volumul .
 •  Intr-un vas punem faina si sarea , facem o gaura in mijlocul ei si punem acolo maiaua. (cel mai bun lucru este să cerneți făina, că doar bunica știa ea ce face !)
 •  Turnam apa calduta (LAPTE !) putin cate putin mestecand in acelasi timp cu mâna sau cu o furculița. Adaugăm și uleiul.
 •  Rasturnam pe masa de lucru si framantam pana se incorporeaza toata faina si obtinem un aluat elastic.
 •  Punem aluatul intr-un vas, acoperim cu un prosop si il lasam la dospit la loc cald ferit de curent.
 • Il lasam pana isi dubleaza (chiar tripleaza) volumul . O sa rezulte un aluat bine aerisit .

 
Cand aluatul a crescut, se aseaza pe planseta infainata si se rupe in două.. Framanta usor fiecare bucata, apoi aduna-l din nou sub forma unei sfere si lasa-l sa mai stea pe planseta alte 15 minute, acoperit cu un servet usor umezit (POATE STA SI NEACOPERIT !). Acest pas este cel care face ca aluatul de pizza sa fie perfect.
Ungem tava cu putin ulei de masline sau punem hârtie de copt.
 Blatul pentru pizza nu il vom intinde cu sucitorul (EU IL INTIND PUȚIN CU SUCITORUL și apoi continui cu mâna!). Luam o bucata o asezam in tava apoi cu degetele o presam pana ajunge pe margini. Nu vă stresați, dacă ați împărțit aluatul pe cât posibil în părți egale, atunci el este suficient de gros/subțire precum zice standardul !!! Va crește la … fix ! Blatul trebuie să fie subțire, ca să nu iasă pâine în loc de pizza.
NOTA IMPORTANTĂ: E BINE DACĂ AVEȚI TĂVI ROTUNDE PENTRU PIZZA – diametrul 32 -34 cm - EVENTUAL CU GĂURI PENTRU DIRECȚIONAREA CĂLDURII PRIN BLAT.