Salata de ton proaspata

Reteta de salata de ton proaspata Tonul se taie cuburi de cca 3 cm. Se presara cu sare si se lasa intre 1 si 3 ore la frigider.

Salata de ton proaspata
Salata de ton proaspata

Salata de ton proaspata

Ingrediente:

  • 450 gr ton file
  • 1 cana de ulei de masline
  • 2 foi de dafin
  • coaja de la 1/4 lamaie mare
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita boabe de piper negru
  • 1/8 lingurita fulgi de chili (optional)
  • 2 frunze mari de busuioc
  • 2 fire marar
  • 5 frunze mari de menta
  • 1/2 lingurita sare grunjoasa de mare

Dressing (pentru 1 portie)

  • 2 linguri din uleiul de pe ton
  • 1-2 linguri suc de lamaie
  • 1/2 lingurita mustar

Salata (pentru 1 portie)

  • 4-5 frunze de salata verde
  • 1 rosie
  • 1 fir ceapa verde
  • 1/4 lamaie
  • marar tocat

Mod de preparare

Tonul se taie cuburi de cca 3 cm. Se presara cu sare si se lasa intre 1 si 3 ore la frigider.
Intre timp se pun intr-o craticioara dafinul, coaja de lamaie luata cu aparatul de curatat legume, usturoiul taiat felii, piperul negru strivit usor si chili. Se adauga uleiul si se infierbanta totul pe foc mic. Nu lasati sa fiarba. Stingeti focul, acoperiti craticioara cu capac si lasati sa se raceasca complet.
Asezati tonul intr-un borcan (unul de 800 ml e suficient de mare). Se toarna uleiul infuzat peste el cu tot cu arome. Uleiul trebuie sa acopere complet tonul. Daca nu e asa, completati cu ulei. Puneti capacul pe borcan si rasuciti-l usor sa intre aromele printre bucatile de ton.


Dati borcanul la cuptor (fara capac) la 90C, timp de 30-40 minute. Verificati o bucata de ton sa nu mai fie rosie in centru.
Scoateti borcanul din cuptor si tocati verdeturile (busuioc, menta, marar). Puneti-le in borcan si rasuciti iar borcanul sa intre verdeturile printre bucatile de ton. Lasati sa se raceasca complet.
Tonul poate fi folosit imediat ce s-a racit sau se poate pastra la frigider maxim 10 zile. Inainte de consumare se va readuce la temperatura camerei.


Cand doriti sa serviti salata preparati dressingul (atentie, ingredientele sunt date pentru o singura salata): intr-un bol amestecati uleiul de pe ton cu sucul de lamaie si mustarul pana se face o emulsie. Adaugati 1/4 din tonul preparat mai sus (scurgeti bucatile cat mai bine de ulei cand le scoateti din borcan) si amestecati usor.
Asamblarea salatei: asezati rondele de rosii pe fundul unei farfurii. Asezati deasupra frunzele de salata taiate bucati mai mici. Presarati bucati de ton deasupra, turnand deasupra tot dressingul din bol. Presarati cu ceapa verde taiata rondele si marar. Serviti cu o bucata de lamaie.