Sarmalute in cuib

Sarmalute in cuib - Se separă frunzele de varză și se pun în apă rece, se lasă la desărat cam 1/2 oră ca să nu fie prea acre. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs. La fel și frunzele de varză, se pun la scurs, într-o sită.

Sarmalute in cuib
Sarmalute in cuib

Sarmalute in cuib

INGREDIENTE

  1. 2 verze murate, una mare și una mică
  2. 1 kg carne tocată, de porc (de preferință mai grasă)
  3. 2 cepe mari
  4. 1/2 l suc de roșii (sau pastă de tomate)
  5. 2 pahare rase cu orez
  6. sare de bucătărie, după gust
  7. piper măcinat, după gust
  8. boia de ardei dulce, după gust
  9. cimbru sau mărar uscat (opțional)

Mod de preparare: Sarmalute in cuib

Se separă frunzele de varză și se pun în apă rece, se lasă la desărat cam 1/2 oră ca să nu fie prea acre. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs. La fel și frunzele de varză, se pun la scurs, într-o sită.
Între timp se curăță ceapa și se spală bine. Se toacă ceapa mărunt, se toarnă ulei într-o tigaie și se pune la prăjit. După ce ceapa se înmoaie, se pune orezul și sucul de roșii și se lasă să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.
După ce mixtul de ceapă, orez și suc de roșii s-a răcit, se amestecă cu carnea tocată și se pune sare, piper și boia dulce, după gust. Dacă se dorește, se mai poate pune pastă de tomate, sau suc de roșii, în compoziție și se amestecă bine. La nevoie se pune și un ou, ca să lege, atunci când carnea este prea grasă!
Frunzele mici și subțiri se folosesc la sarmale iar cele mari la cuiburi. Dacă sunt prea mari, se taie frunzele de varză în două sau în patru bucăți și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Nervurile și cotoarele împreună cu „inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului în care vom fierbe sarmalele, ca să nu se afume. La fiert, se pot pune (opțional!) bucăți de șoric, de slănină afumată, sau orice alte afumături ca să dea sarmalelor gust bun.
Umpleți frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângeți prea tare ca să poată fierbe cât mai bine. Faceți sarmalele cât de mici puteți. Pe o foaie mare de varză puneți câte 5 sarmale, ca niște cuiburi și împăturiți bine. Așezați “cuiburile” într-un vas cât mai înalt, iar deasupra puneți frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra puteți pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice “cuiburile” să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine. Turnați apă până ce le acoperă și puneți-le să fiarbă la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, se mai adaugă pentru ca să fie mereu acoperite. După 2/3 ore se oprește focul (se gustă dacă sarmalele sunt fierte!) și se lasă să se răcească cu capacul pus pe oală.
Sarmalele în cuib se pot servi cu smântână (sau iaurt), mămăliguță și ardei iute.

Poftă bună!