Sorbet de portocale si catina

Reteta de sorbet de portocale si catina Incepem cu siropul de catina. Se pune putina apa intr-o cratita (100 ml maxim), cat sa acopere fundul si se pune catina. Se fierbe la foc mediu spre mic pana catina se inmoaie (cca 5 minute).

Sorbet de portocale si catina
Sorbet de portocale si catina

Sorbet de portocale si catina

Ingrediente:

Sorbet de portocale si catina

  • 750 ml suc de portocale proaspat stors
  • coaja rasa de la 1 portocala bio
  • sucul de la 1 lamaie
  • 250 gr zahar
  • 100 gr sirop de catina

Sirop de catina

  • 350 gr catina
  • zahar (cantitatea se stabileste in timpul prepararii)

Mod de preparare

   Incepem cu siropul de catina. Se pune putina apa intr-o cratita (100 ml maxim), cat sa acopere fundul si se pune catina. Se fierbe la foc mediu spre mic pana catina se inmoaie (cca 5 minute). Cu o furculita zdrobiti catina cat puteti ca sa extrageti mai usor sucul. Stoarceti catina intr-un tifon, incercand sa strageti cat mai mult suc. Cantariti cat suc ati obtinut si adaugati jumatate din acea cantitate in zahar (eu am avut 250 ml suc si am adaugat 125 ml zahar).
    Fierbeti sucul de catina cu zaharul cam 5 minute de cand incepe sa faca spuma, pana il simtit ca se ingroasa. Se pastreaza la frigider pana e nevoie de el. La rece se va mai ingrosa, va deveni ca mierea.
    Se pune zaharul cu 50 ml apa intr-o craticioara si se fierbe la foc mic pana se dizolva. Dupa ce incepe da fiarba se mai lasa 2 minute pe foc sa se faca sirop.
    Se adauga in sirop coaja rasa de portocala si se amesteca. Se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine.
    Se da la frigider peste noapte (sau macar cateva 5-6 ore ca sa fie super bine racit).
    Se pune compozitia in masina de inghetata si se lasa pana capata consistenta. Eu am procedat apoi ca si la inghetata, dupa 30 minute in aparat, l-am mutat intr-un vas cu capac si l-am tinut 2 ore in congelator (vasul in care il puneti sa fie tinut si el putin in congelator inainte, sa fie rece), abia apoi l-am servit.
    Se serveste simplu. Sau langa cu o panna cotta de iaurt si apa de flori de portocal. Sau cu iaurt grecesc amestecat cu putina miere din flori de portocal (daca nu aveti o asemenea miere puneti putina miere din care aveti si cativa stropi de apa de flori de portocal; la 150 gr iaurt am pus 1 lingurita miere si am amestecat bine sa devina cremos) peste care am turnat putin sirop de catina si deasupra am pus cate un glob de sorbet. In post, iaurtul grecesc poate fi inlocuit cu iaurturi vegane, pe care le puteti amesteca cu crema de cocos.
    Sorbetul se pastreaza bine la congelator, nu se intareste beton, doar se scoate si se lasa 10 minute la temperatura camerei, apoi se poate portiona cu o lingura de inghetata.