Sos alb, din smantana si cascaval

Sos alb, din smantana si cascaval, acesta este unul din cele mai bune sosuri albe, fin și gustos. Este bun atât pentru preparatele din carne, cât și pentru paste, sau legume. În plus se face foarte ușor și repede.

Sos alb, din smantana si cascaval
Sos alb, din smantana si cascaval
Sos alb, din smantana si cascaval

Sos alb, din smantana si cascaval

Ingrediente

  •     300 ml smântână grasă
  •     100 grame de unt
  •     100 grame de cașcaval
  •     2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  •     1 lingură de amidon alimentar
  •     3-4 linguri de apă
  •     sare
  •     oregano (opțional)

Mod de preparare:  Sos alb, din smantana si cascaval:

  • Se răzuie cașcavalul și se lasă în așteptare, până când va fi adăugat în sos.
  • Se amestecă 50 ml de smântână cu o lingură de amidon alimentar, se subțiază cu 3-4 linguri de apă, adăugate și încorporate treptat și se lasă în așteptare.
  • Se pune mai întâi uleiul la încălzit, în tigaie, după care se adaugă untul, feliat, ca să se topească mai repede.
  • Când untul s-a topit complet, se adaugă 250 ml de smântână, se amestecă și se lasă la foc mic, timp de 2-3 minute.
  • Se adaugă, puțin câte puțin cașcavalul, amestecând mereu până ce se înmoaie și se topește. Se lasă sosul la foc mic, timp de 2-3 minute și se amestecă în el întruna. Se condimentează cu sare și eventual cu oregano (opțional).
  • Se adaugă compoziția de smântână și amidon alimentar, subțiată cu apă și se amestecă întruna, la foc mic, până ce sosul se îngroașă și se leagă frumos. În acest moment, se ia tigaia de pe foc și sosul se servește imediat, alături de: carne, paste, sau legume.