Sos Tzatziki din iaurt cu castraveti si usturoi

Sos Tzatziki din iaurt cu castraveti si usturoi. Tzatziki (tsatsiki) – sos grecesc din iaurt – sosul de vara favorit al familiei! Iaurt grecesc, castraveti proaspeti, usturoi.

Sos Tzatziki din iaurt cu castraveti si usturoi
Sos Tzatziki din iaurt cu castraveti si usturoi

Sos Tzatziki din iaurt cu castraveti si usturoi

Sos Tzatziki din iaurt cu castraveti si usturoi. Tzatziki (tsatsiki) – sos grecesc din iaurt – sosul de vara favorit al familiei! Iaurt grecesc, castraveti proaspeti, usturoi. Este atat de cremos, de racoritor si de parfumat! Il fac de ani de zile si insotesc cu el fripturile si carnea sau legumele coapte la grill. Se face in doi timpi si trei miscari si contine ingrediente ieftine, la indemana tuturor. Sa nu aud de tzatziki de cumparat din magazin pentru ca nu are nicio treaba cu cel original!

Tzatziki are origine greceasca si se face din iaurt gras (min 10% grasime). Pe internet sunt pareri care spun ca tzatziki original nu contine menta sau zeama si coaja de lamaie si ca nici nu se face cu amestec de iaurt + smantana. Eu zic ca e chestie de gust si conteaza prea putin pentru cei dragi daca este chiar reteta originala atata timp cat le place. Asa ca am pus un strop de zeama de lime (ca n-aveam lamaie in casa). Imi place nota parfumata-acrisoara data de aceasta. Daca nu aveti la indemana iaurt grecesc puteti combina iaurt normal (cu 4-5% grasime) cu smantana fermentata (min 19% grasime). Daca iaurtul pare apos ar fi bine sa-l scurgeti ca sa nu obtineti un tzatziki prea fluid.


Ingrediente

  1.     400g iaurt grecesc sau amestec de iaurt cu smantana
  2.     1 castravete mare sau 4-5 mici, de vara
  3.     sare, piper
  4.     zeama de la jumatate de lamaie sau lime (optional)
  5.     5-6 catei de usturoi zdrobiti
  6.     1 lingura de ulei de masline
  7.     putin cimbru verde (optional)
  8.     o mana de marar verde tocat

Mod de preparare

”Începem cu spălarea şi curăţarea castraveţilor şi a usturoiului. Castravetele se curăţă de coajă dacă are coajă groasă şi se toacă mărunt sau se rade pe răzătoarea mare. Se presară sare peste castravetele tocat şi se lasă 5 minute să îşi lase sucul. După 5 minute, stoarcem cu putere sucul castraveţilor. Castraveţii storsi se pun într-un vas şi se amestecă cu iaurt, usturoi, mentă tocată fin, piper şi sare dacă mai trebuie. Opţional se mai poate adăuga o lingură de ulei de măsline şi puţin suc de lămâie. Se serveşte rece.