Tocana de legume

Tocana de legume - Mai întâi se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală și se taie sub formă de rondele, sau de triunghiuri, dar de dimensiuni mai mari. (Toate legumele se vor tăia mai mari decât pentru alte mâncăruri).

Tocana de legume
Tocana de legume

Tocana de legume

INGREDIENTE

 1.     1 dovlecel
 2.     3 morcovi
 3.     1 pătrunjel
 4.     1/2 țelină
 5.     1 ardei gras verde
 6.     1 ardei capia
 7.     1 ceapă albă
 8.     1 ceapă roșie
 9.     4 cartofi
 10.     250 grame de mazăre proaspătă (nefiartă)
 11.     2 roșii
 12.     2 căței de usturoi
 13.     ulei de floarea soarelui
 14.     sare
 15.     piper
 16.     cimbru

Mod de preparare: Tocana de legume

Mai întâi se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală și se taie sub formă de rondele, sau de triunghiuri, dar de dimensiuni mai mari. (Toate legumele se vor tăia mai mari decât pentru alte mâncăruri).
Se sotează rădăcinoasele timp de 3-4 minute, și se întorc pe toate fețele, în oală, ca să se pătrundă bine.
Se curăță cepele, se spală, se taie și se călesc în ulei, cu rădăcinoasele, timp de 2-3 minute.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie rondele, sau julienne și se sotează cu celelalte legume.
Când toate aceste ingrediente s-au înmuiat, se adaugă două pahare de apă și se ține oala la foc mediu, ca să fiarbă legumele.
Se adaugă mazărea pregătită din timp (aleasă și clătită bine) pentru încă două-trei clocote.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cuburi mai mari, sau felii și se adaugă în oală. Dacă mai este necesar, se mai adaugă puțină apă, cât să acopere legumele.
Se spală bine dovlecelul, se taie semirondele (sau sferturi de rondele), cu tot cu coajă și se adaugă în oală, la fiert. Se curăță cățeii de usturoi, se spală și se adaugă întregi la fiert. La sfârșit, ei pot fi îndepărtați, dacă nu vă plac, dar la fel de bine pot rămâne în tocană pentru că au un gust bun și dulce.
Se spală roșiile, se taie în 8-10 bucăți fiecare și se adaugă la tocană.
După încă un clocot-două, se verifică dacă toate legumele sunt fierte și se condimentează cu: sare, piper și cimbru, după gust. Se mai lasă tocana la fiert încă 1-2 minute și apoi se ia oala de pe foc.
După aproximativ 7-8 minute, se adaugă pătrunjelul (ales, spălat și tocat din timp) iar tocana de legume poate fi servită.

Pofta buna!