Tort congelat cu lămâie

Cerni făina într-un castron mare, adaugi untul tăiat bucățele și freci între palme, până amestecul devine sfărâmicios.

Tort congelat cu lămâie
Tort congelat cu lămâie

Tort congelat cu lămâie

Ingrediente:

  • 1 ceașcă făină
  • 75 g unt
  • 2-3 linguri apă foarte rece
  • 1 1/2 ceașcă zahăr, 1/4 ceașcă zeamil (amidon)
  • 1 1/4 ceașcă apă
  • 1/2 ceașcă zeamă de lămâie
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 4 gălbenușuri bătute ușor
  • 30 g unt (suplimentar)
  • 2 lămâi mijlocii
  • 1/2 ceașcă zahăr fin
  • 1/2 ceașcă apă

Mod de preparare

Cerni făina într-un castron mare, adaugi untul tăiat bucățele și freci între palme, până amestecul devine sfărâmicios. Încorporezi aproape toată apa și frămânți un aluat mai tare, după care mai frămânți circa 1 minut pe planșeta dată cu făină. Întinzi aluatul și îmbraci cu el o formă rotundă (diametrul de 23 cm), inclusiv marginile.

Acoperi cu o folie și ții 30 de minute la frigider. Încingi bine cuptorul, pui peste aluat o coală de hârtie pentru copt și un strat de boabe de fasole, apoi precoci circa 5 minute și lași să se răcească. Într-o cratiță, amesteci zahărul, zeamilul și apa, până se obține o cremă netedă, după care adaugi zeama și coaja de lămâie și pui să fiarbă pe foc potrivit, amestecând întruna. Faci focul mai mic, încorporezi gălbenușurile și mai lași să fiarbă un minut. Iei de pe foc, încorporezi untul și pui deoparte.

Tai lămâia rondele subțiri. Amesteci într-o crăticioară zahărul cu apa, pui pe foc potrivit și amesteci fără să fiarbă, până ce se topește zahărul. Lași să dea în clocot, introduci feliile de lămâie și le fierbi un minut, fără a le amesteca. Scoți apoi feliile din sirop și le lași să se scurgă.

Torni crema de lămâie peste aluatul precopt (de pe care ai înlăturat hârtia și stratul de boabe de fasole) și așezi deasupra feliile de lămâie (ca țiglele). Dai tortul la congelator și îl lași să înghețe peste noapte. Înainte de a-l servi, lași tortul să stea 5 minute la temperatura camerei. Îl tai bucăți.