Varza calita

Toacă ardeii și ceapa. Pune-i la călit în puțin ulei, la foc mic spre mediu, într-un vas mai mare. Când s-au mai înmuiat, asezonează cu sare și piper și adaugă și roșia tăiată cubulețe. Între timp, spală și toacă varza solzișori nu foarte mărunți.

Varza calita
Varza calita

Varza calita

Ingrediente:

  •   1 varză albă medie (între 1 și 2 kg)
  •  1-2 ardei grași
  •  1-2 cepe albe medii
  •  1-2 roșii medii
  •  2-3 linguri de sos de roșii
  •  ulei, sare, piper - după gust
  •  *Opțional, ingredientul secret: boia afumată

Mod de preparare

Toacă ardeii și ceapa. Pune-i la călit în puțin ulei, la foc mic spre mediu, într-un vas mai mare. Când s-au mai înmuiat, asezonează cu sare și piper și adaugă și roșia tăiată cubulețe.
 Între timp, spală și toacă varza solzișori nu foarte mărunți.

După 2-3 minute de când ai pus și roșia la călit, adaugă și pasta de tomate. Amestecă, pune și un praf de boia afumată dacă ai și dorești, pune capacul și lasă la foc mic.

Pune și varza tocată în vasul în care călești legumele și amestecă ușor. Dacă nu încape toată din prima, pune cât încape și, pe măsură ce se înmoaie, mai adaugă din când în când.

Lasă varza la călit la foc mic, amestecând cam din 10 în 10 minute, și – important! – acoperită cu capac, ca să nu se ardă și să lase singură zeamă.

Spre final, mai puteți adăuga și alte condimente – cimbru, frunză de dafin etc., dacă doriți să fie mai aromată.