Zacusca de ghebe
Zacusca de ghebe - Ciupercile le alegem de impuritati apoi le spalam in mai multe ape. Intr-o oala incapatoare adaugam ciupercile spalate ,adaugam apa cat sa cuprinda ciupercile si le punem la fiert. Fierbem ciupercile pana se lasa la fundul oalei.

Zacusca de ghebe
Ingrediente:
- 3 kg ghebe fierte si date la robot
- 500 grame ghebe fierte si taiate grosier
- 2 kg de ceapa curatata ,spalata si data prin masina de tocat sau robot
- 2 kg gogosari curatati si dati la masina de tocat sau robot
- 0,5 ardei capia curatati dati la masina de tocat sau robot
- un borcan de pasta de tomate ,eu am folosit Olympia
- 8-10 foi dafin
- 1,5 linguri sare
- o jumatate lingura fulgi ardei cayenne (optional)
- 800g ulei
Mod de preparare: Zacusca de ghebe
- Pregatim borcanele ,spalam bine si le sterilizam in cuptorul cu microunde 4 minute sau in cuptorul aragazului 15 minute.
- Ciupercile le alegem de impuritati apoi le spalam in mai multe ape. Intr-o oala incapatoare adaugam ciupercile spalate ,adaugam apa cat sa cuprinda ciupercile si le punem la fiert. Fierbem ciupercile pana se lasa la fundul oalei. Oprim flacara, scoatem ghebele intr-o strecuratoare si trecem cu getul de apa peste ele, lasam la scurs.
- Intr-un ceaun incapator, adaugam uleiul,cand s-a incalzit suficient uleiul, adaugam ceapa, amestecam. Cand ceapa a devenit sticloasa cu marginile usor aramii, adaugam gogosarii si ardeii. Lasam la foc potrivit. Dupa o ora si jumatate adaugam sarea si foile de dafin.In acelas timp in paralele dam ghebele prin robot oprind cam 500 grame petru a le toca mai grosier.
- Daca aveti ghebe de alea mai micute, atunci puteti lasa si intregi sau tocati-le cat mai putin. Adaugam toate ciupercile in ceaun si lasam sa mai fiarba 35-40 minute la foc mic.
- Adaugam pasta de tomate,fulgii Cayenne (optional). Lasam inca 20 minute, amestecand din cand in cand.
- Umplem borcanele ,infiletam bine cu capac si intoarcem borcanele cu capacul in jos sub patura ,pana a 2-a zi. Zacusca de ghebe este gata!
Pofta buna!